Suomalaisen Ruokaviraston kansalliset ravitsemussuositukset suosittelevat enintään noin 350 grammaa prosessoitua lihaa henkilöä kohden viikossa – mutta virasto toivoo ihmisten syövän paljon vähemmän. Suomen kansallinen ravitsemusneuvosto suosittelee syömään enemmän vihanneksia ja marjoja samalla kun vähennetään lihan ja alkoholin kulutusta. Kuvitus: Jussi Koivunoro / Yle
Suomalainen Ruokavirasto julkaisi kansalliset ravitsemussuositukset keskiviikkona, suositellen ihmisille vähemmän lihan syöntiä, enemmän vihanneksia sekä kahvin ja alkoholin kulutuksen vähentämistä. Suositukset herättivät kohua jo ennen niiden julkaisua, kun joitain yksityiskohtia – erityisesti suositus syödä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia – vuoti etukäteen ja raportoitiin suomalaisessa mediassa.
Viraston uusien suositusten mukaan suomalaisten tulisi ideaalisti kuluttaa noin 500-800 grammaa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, mikä on enemmän kuin aiempi suositus – vuonna 2014 julkaistu – noin 500 grammaa päivässä.
”Pohjimmiltaan se, miten syö, on henkilökohtainen valinta, mutta on hyvä olla tietoinen siitä, että kasvipohjainen ruokavalio ei pelkästään vähennä terveysriskejä vaan myös lieventää ilmastonmuutoksen vaikutuksia,” kertoo Juha-Matti Katajajuuri, erikoistutkija Luonnonvarakeskuksesta.
Päivitetty neuvonta suosittelee myös syömään enintään 350 grammaa prosessoitua lihaa (nauta, sika ja lammas) viikossa. Tämä on merkittävä lasku verrattuna 500 grammaan, joka oli aiempi suositus kun suositukset viimeksi julkaistiin vuosikymmen sitten.
”Melkein kaikki suomalaiset kuluttavat liikaa suolaa ja heidän ruokavaliossaan on liikaa kovaa rasvaa, mikä altistaa heidät sydänsairauksille, muun muassa,” kirjoitti professori Ursula Schwab lehdistötiedotteessa.
Tiedotteessa todetaan myös, että olisi parempi sekä ympäristön että terveyden kannalta, jos ihmiset kuluttaisivat merkittävästi vähemmän kuin suositellut 350 grammaa lihaa viikossa.
Tämä on ruokaviranomaisen ensimmäinen kansallinen ravitsemussuositus, joka ottaa huomioon ympäristötekijät antaessaan suosituksensa lihan kulutuksesta.
Kansallinen ravitsemusneuvosto johti ministeriöiden, yliopistojen, kuluttajaryhmien, elintarviketeollisuuden ja kansalaisjärjestöjen työryhmää suositusten laatimisessa.
Viranomainen: Juo mahdollisimman vähän alkoholia
Alkoholin suhteen viranomainen ei asettanut vähimmäismäärää, koska se sanoi turvallisen määrän olevan mahdotonta määritellä.
Kuitenkin suositukset viittaavat siihen, että jos henkilö juo alkoholia, heidän tulisi kuluttaa niin vähän kuin mahdollista. Aiemmin viranomainen on antanut ohjeita siitä, kuinka paljon alkoholia aikuisen tulisi enintään kuluttaa päivittäin.
Vuoden 2014 raportissa maksimi suositeltu päivittäinen alkoholin saanti oli 10 grammaa naisille ja 20 grammaa miehille. Käytännössä tämä tarkoitti yhtä juomaa naisille ja kahta juomaa miehille päivässä – vaikka viranomainen painotti, ettei se suosittele juomaan alkoholia joka päivä.
Vähennä kofeiinin käyttöä
Kahvin ystävämaineen vakiinnuttaneiden suomalaisten keskuudessa ruokaviranomainen sisällytti kofeiinin kulutukseen liittyviä suosituksia ensimmäistä kertaa.
Suosituksen mukaan ihmisten tulisi yleisesti vähentää suodattamattoman kahvin ja sokeripitoisten sekä energiadrinkkien kulutusta.
Suodattamattomiin kahveihin kuuluvat esimerkiksi kreikkalainen ja turkkilainen tyyli sekä espressopohjaiset latet ja cappuccinot.
Viranomainen sanoi antavansa tämän suosituksen, koska suodattamaton kahvi voi johtaa korkeaan verenpaineeseen ja kolesterolitasojen nousuun.
Suosituksen mukaan aikuisen tulisi juoda enintään 400 milligrammaa kofeiinia päivässä ottaen huomioon kaikki mahdolliset lähteet.
Tämä määrä, 400 milligrammaa, vastaa noin neljää kuppia suodatinkahvia.
Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan puolet tästä määrästä kofeiinia, kun taas turvallinen raja kofeiinin saannille lapsille ja nuorille on enintään 3 milligrammaa painokiloa kohti päivässä.
Viranomaisen suositukset huomauttivat myös, että kahvin kulutuksen vähentäminen on hyväksi ympäristölle, koska kahvi on yksi niistä tuotteista suomalaisessa ruokavaliossa, joka vaikuttaa negatiivisimmin maailmanlaajuiseen biodiversiteettiin.
Yle ID -tunnuksella varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisiimme. Voit luoda Yle ID -tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista selitetään täällä.