lakimies-vaatii-loppua-tutkimukselle-joka-koskee-eagle-s-tiimi

Asianajaja vaatii lopettamaan tutkinnan

Suomen kansallisen rikospoliisin epäillään syyttävän kahdeksaa Eagle S -aluksen miehistön jäsentä törkeästä sabotaasista ja törkeästä teleliikenteen häirinnästä. Traficomin tutkijat lähestyvät Eagle S:ää osana jatkuvaa tutkimusta alukseen liittyen, jota epäillään vaurioittaneen Estlink 2 -merikaapelia.

Asianajaja Herman Ljungberg, joka edustaa Eagle S -aluksen varustamoa, on vaatinut välitöntä lopettamista Suomen kansallisen rikospoliisin (NBI) käynnissä olevalle tutkimukselle kaapelin vaurioitumistapauksesta.
”Vaadin, että tutkimus lopetetaan välittömästi ja epäillyt vapautetaan”, Ljungberg totesi sähköpostissa Ylelle.

Kahdeksan miehistön jäsentä epäiltynä

NBI epäilee kahdeksaa Eagle S -aluksen miehistön jäsentä törkeästä sabotaasista ja törkeästä teleliikenteen häirinnästä. Miehistön jäsenet ovat asetettu matkustusrajoituksiin, ja alus on takavarikoitu Porvoon rannikolla.

”On kohtuutonta pitää koko miehistö (ja alus) panttivankina, jos joku on tehnyt virheen”, Ljungberg perusteli ja lisäsi, ”En edes tiedä, onko kukaan tehnyt virheen.”

Riita toimivallasta

Puolustus väittää, että Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa alukseen ja sen miehistöön, koska ne vetoavat Suomen rikoslakiin, Suomen yksinomaiseen talousvyöhykkeeseen (EEZ) ja Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeussopimukseen.

Kuitenkin lakiasiantuntijat väittävät toisin.
”Rikoslain mukaan Suomen rikoslaki koskee rikoksia, jotka on tehty Suomessa tai joiden seuraukset tapahtuvat täällä”, sanoi Turun yliopiston dosentti Tatu Hyttinen.

Hyttinen korosti, että poliisilla on valtuudet käyttää oikeudellisia pakotteita, kuten matkustuskieltoja, tutkiessaan rikoksia Suomen toimivallan puitteissa.

Tutkinta etenee

NBI kieltäytyi kommentoimasta Ljungbergin vaatimusta, mutta vahvisti, että tutkimus vaurioituneista kaapeleista on käynnissä.

Perjantaina NBI ilmoitti, että merenpohjan sukellukset ovat tunnistaneet aluksen ankkurin mahdollisesti liittyvät alueet, jotka nyt tarkastetaan tarkemmin.

Varustamon pyyntö Eagle S:n takavarikon purkamisesta hylättiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa, joka päätti pitää aluksen takavarikoituna tutkimusten jatkuessa.