news-12112024-102138

Norsk-somaliske barn blir fortsatt sendt til koranskoler i Somalia og Kenya, der noen opplever vold og blir innesperret. For to uker siden reiste statsråd Tonje Brenna til Mogadishu i Somalia for å samarbeide bedre med myndighetene og hindre at norske-somaliske barn blir etterlatt i utlandet mot sin vilje. Sikkerheten var viktig på grunn av farene i Somalia.

Etter å ha landet i Mogadishu, hadde Brenna møter med somaliske politikere, som også var bekymret for situasjonen. De fortalte om barn som var stengt inne på private skoler, følte seg utrygge, manglet mat og ble utsatt for vold. Brenna understreket viktigheten av å stoppe denne praksisen og samarbeide for å beskytte barna.

Det ble avdekket at norsk-somaliske barn fremdeles blir sendt til koranskoler til tross for tidligere oppslag om tortur. Foreldrene blir informert om hva skolene innebærer, men dette anses som alvorlig omsorgssvikt. Organisasjoner jobber for bedre integrering av somaliere, mens Brenna vurderer et utreiseforbud fra Norge for å forhindre at barn sendes mot sin vilje.

I Nairobi møtte Brenna en kvinne som hadde jobbet for å stenge koranskoler der barn ble utsatt for overgrep og vold. En annen kvinne fortalte om sine opplevelser på en slik skole, der hun så andre ungdommer bli slått og ydmyket. Situasjonen er bekymringsfull, og det er vanskelig å hjelpe når barn først er sendt til Somalia.

Brenna diskuterte også problemet med representanter fra andre vestlige ambassader i Nairobi. De delte lignende erfaringer og enighet om behovet for handling. Brenna frykter konsekvensene av opphold på disiplineringsinstitusjoner for ungdommenes fremtid.

Det er tydelig at situasjonen fortsatt er alvorlig, og det er behov for internasjonalt samarbeid for å beskytte barna. Brenna og regjeringen jobber med flere forslag for å løse problemet og forhindre at flere barn sendes til koranskoler mot sin vilje. Det er en kompleks problemstilling som krever handling på flere nivåer for å sikre barnas sikkerhet og fremtid.