news-18082024-130055

Valtion terveys- ja hyvinvointilaitos (THL) kertoo, että mykoplasma-bakteerit, jotka voivat aiheuttaa flunssaa, keuhkokuumetta ja muita sairauksia, ovat tekemässä paluuta poikkeuksellisen alhaisista tasoistaan koronavirusvuosien huipun jälkeen. Terveysviranomaiset sanovat, että koulujen ja päiväkotien uudelleenavaaminen voi laukaista hengitystieinfektioiden lisääntymisen. Helsingin Viikin kaupunginosassa sijaitsevan päiväkodin johtaja kannustaa lapsia pesemään käsiään (arkistokuva). Kuva: Mårten Lampén / Yle

Mykoplasma-bakteerien aiheuttamat infektiot ovat lisääntymässä Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin, kertoo Suomen terveys- ja hyvinvointilaitos (THL). Mykoplasma voi aiheuttaa hengitystieinfektioita flunssan tai flunssan kaltaisilla oireilla sekä keuhkokuumetta ja joskus myokardiittia tai vakavia ihoominaisuuksia. Taso on edelleen suhteellisen alhainen, mutta infektiotapauksien määrän odotetaan nousevan tänä syksynä, kertoo THL.

Mykoplasma-infektiot vähenivät dramaattisesti koronavirusvuosien huipulla sijaitsevien sulkemisten vuoksi, samoin kuin monet muut hengitystieinfektiot. Nyt kuitenkin instituutti ennustaa niiden voivan palata – tai jopa ylittää – ennen pandemiaa olleet tasot.

Viimeisin suuri mykoplasmaepidemia Suomessa oli vuonna 2011, jolloin rekisteröitiin noin 8 000 tapausta.

Vuonna 2021 ja 2022 mykoplasmatapauksia löydettiin vähemmän kuin missään aiemmassa vuodessa tällä vuosisadalla, noin 300–400 vuosittain. ”Näyttää siltä, että vasta nyt on tapahtunut tapausten lisääntymistä. Mykoplasmainfektiot ovat palanneet hieman hitaammin kuin jotkut muut infektiot pandemian jälkeen”, sanoo Leif Lakoma, THL:n ylilääkäri.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan tämän vuoden luku on palannut tyypilliseen 1 000–3 000 rekisteröidyn tapauksen taso ennen syksyä. Viimeisin luku on noin 1 250 vahvistettua tapausta, mutta Lakoma huomauttaa, että virallisesti vahvistetut infektiot edustavat vain jäävuoren huippua.

”Numerot alkavat viitata siihen, että tapauksia on ainakin yhtä paljon kuin ennen pandemiaa, tai jopa enemmän”, sanoo Lakoma.

Viimeisin suuri mykoplasmaepidemia Suomessa oli vuonna 2011, jolloin rekisteröitiin noin 8 000 tapausta. Mykoplasma kiertää yleensä sykleissä, joissa infektiot huipentuvat joka 3–5 vuosi.

On kuitenkin vaikea arvioida bakteerin yleisyyttä hyvin tarkasti, koska mykoplasma aiheuttaa yleensä vain lieviä ylähengitystieinfektioita, eikä jotkut kantajat osoita mitään oireita lainkaan.

Pääasiassa vain flunssaa, joskus keuhkokuumetta

Nimensä mukaisesti M. pneumoniae -bakteeri voi aiheuttaa keuhkokuumetta, vaikka useimmissa tapauksissa se on lievää. Se voi kuitenkin myös joskus johtaa myokardiittiin tai vakaviin ihoominaisuuksiin.

Mykoplasma on noin viidenneksen keuhkokuumetapauksista aikuisilla ja lapsilla. Bakteeri löytyy erityisen usein lapsista ja nuorista. Lakoma sanoo, että syitä tähän ei tunneta täysin.

Esimerkiksi vuonna 2022 puolet mykoplasmatapauksista löytyi alle 20-vuotiaista ihmisistä.

Vaikka mykoplasma leviää usein kouluissa ja päiväkodeissa, useimmat nuoret lapset saavat bakteereilta vain lievää flunssaa. Kuitenkin suurin osa mykoplasmaan liittyvistä keuhkokuumetapauksista esiintyy lapsilla ja nuorilla.

Mykoplasman aiheuttama keuhkokuume on harvoin vakavaa: vain noin yksi 50:stä potilaasta vaatii sairaalahoitoa. Mykoplasmaa voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta se jää usein limakalvoille viikoiksi ja voi aiheuttaa pitkittyneen yskän.

Vaikka mykoplasmatapausten määrä on lisääntynyt, Lakoma ei ole huolissaan tästä tulevasta syksystä.

”Varmaankin tulee influenssa-aaltoja ja koronavirusaalto jossain vaiheessa”, hän ennustaa, lisäten että mykoplasma on yleensä pienempi tekijä verrattuna niihin sairaalahoitojen suhteen.

Viime maanantaina THL totesi, että Covid-tapausten määrä on ollut asteittaisessa kasvussa toukokuusta lähtien, ja jäteveden seuranta osoittaa pientä kasvua koko maassa.

Instituutin mukaan tilanne on samankaltainen kuin vuoden 2023 kesällä, vaikka tapausten määrä alkoi kasvaa hieman aiemmin tänä kesänä. Terveysviranomaiset ovat varoittaneet, että uuden lukuvuoden alkaminen viime viikolla saattaa laukaista Covid-infektioiden lisääntymisen.

Käyttäjät Yle-tunnuksella voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta selitetään täällä.