Vihreiden investointien vaikutus Suomessa: Pudotus jopa 89 %
Vihreän investointiaallon vauhti on hidastunut merkittävästi Suomessa tänä vuonna, eikä uusia suurhankkeita ole tullut edellisvuosien tahtiin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan hankevolyymi oli heinäkuun lopussa alle 270 miljardia euroa. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa hankevolyymi kasvoi kuudella miljardilla eurolla, kun vuotta aiemmin uusia hankkeita oli jopa 55 miljardin euron edestä. Pudotus oli siis huimat 89 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.
Uusia investointisuunnitelmia on kuitenkin julkaistu lähes viime vuoden tahtiin, ja tammi-heinäkuussa niitä oli 140 kappaletta. Yhteensä putkessa on nyt 650 erillistä hanketta. Vaikka investointeja on suunnitteilla paljon, varsinaisia päätöksiä on tehty vasta 13 miljardin euron hankkeista, ja jo käynnissä olevia hankkeita on 14 miljardin euron arvosta. Enemmistö hankkeista on siis vielä suunnitteluvaiheessa.
Investointien realisoituminen on keskeinen kysymys, ja EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen korostaa, että suurin osa investoinneista on vasta vuosikymmenen loppupuolella käynnistymässä. Nyt on kuitenkin ratkaisujen hetki, jossa hankkeiden omistajat ja rahoittajat sitoutuvat edistämään niiden toteutumista Suomessa.
Suurimmat investointisuunnitelmat ovat tänä vuonna ilmoitettu vetytuotantoon, datakeskuksiin sekä akkuteknologioihin. Kuitenkin noin kolmen miljardin euron arvoiset hankkeet ovat keskeytyneet, ja viivästyneitä hankkeita on 52 kappaletta. Viivästymisten syynä ovat usein investointien luvitukseen liittyvät ongelmat.
Markkina- ja rahoitusympäristön haasteet sekä toimialakohtaiset tekijät ovat aiheuttaneet hankkeiden hidastumisen tänä vuonna. Esimerkiksi massiiviset merituulihankkeet ovat pysähdyksissä odottaessaan lainsäädännön uudistusta ja selkeyttä sääntelyyn. Aurinkovoiman buumin jatkuminen vaatii lisää aurinkosähköä kuluttavia teollisia hankkeita, kun taas akku- ja vetyteollisuus kohtaavat haastavamman markkinaympäristön.
Hallituksen vihreiden investointien verokannustin on tärkeä väline investointien vauhdittamiseen. Kannustin voi tulla voimaan jo ensi vuoden alussa, mikäli EU:n komissio hyväksyy sen. Verohyvitys voisi olla enintään 20 prosenttia hankkeen arvosta, kuitenkin enintään 150 miljoonaa euroa per hanke. Tämä hyvitys vähennettäisiin myöhemmin yrityksen voitosta maksettavasta yhteisöverosta.
Lisäksi hallitus on varannut 400 miljoonaa euroa suoraa tukea suurten investointien vauhdittamiseen. EK:n mukaan investointiluvituksen reformi on keskeinen toimenpide, jolla Suomi voi houkutella enemmän investointeja maahan. Näillä keinoilla Suomen tulisi pystyä kilpailemaan investoinneista ja varmistamaan vihreän kasvun jatkuminen.
Pääministeri Petteri Orpo on korostanut verokannustimen merkitystä ja sen potentiaalista voimaantuloa ensi vuonna. Investointien vauhdittaminen on keskeistä Suomen talouden kehityksen kannalta, ja hallituksen tavoitteena on luoda edellytyksiä investointien toteutumiselle ja vihreän siirtymän edistämiselle.