news-26082024-111526

Suurlähettiläskokous: Valtonen varoittaa, että aika ei ole Venäjän puolella

Ulkoministeri Elina Valtonen painotti suurlähettiläskokouksen puheessaan, ettei ministeriössä hyväksytä häirintää. Ministeriö avaa henkilöstöjohtajan haun myös talon ulkopuolisille.

Neuvostoliitto hajosi, kun sen talous ja samalla tulevaisuus suli alta. Sama on käymässä Venäjälle, vaikka toistaiseksi todistetaan aivan muuta. Näin analysoi ulkoministeri Elina Valtonen (kok) puheessaan suurlähettiläskokouksessa maanantaina.

Suurlähettiläskokous on ulkoministeriön vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa yhteen Suomen suurlähettiläät maailmalta Helsinkiin kolmen päivän ajaksi. Sen aikana kuullaan keskeisten ministerien ja myös tasavallan presidentin puheita Suomen ulkopolitiikan suunnasta.

Valtonen viittasi puheenvuorossaan siihen, kuinka Venäjän sotateollisuus pyörii nyt täysillä ja rupla on pitänyt pintansa. Venäjällä on samaan aikaan täystyöllisyys.

”Ei olekaan odotettavissa mitään äkkinäistä romahdusta”, hän sanoi Venäjän taloudesta.

”Fossiiliset raaka-aineet tekevät kauppansa ja Venäjän masinoimat sotilasvallankaappaukset Afrikassa rahoittavat itse itsensä”, Valtonen taustoitti puheessaan.

”Millään näistä ei tietenkään rahoiteta pitkän aikavälin menestystä eikä luoda kilpailukykyistä pohjaa imperiumille, oli se sitten pieni tai suuri. Öljyn tarjonnan lisääntyminen laskee lähivuosina sen hintaa, samalla kun Venäjän sotateollisuus vaatii yhä enemmän miljardeja ja sitoo ihmisiä tunkkaiseen työhön, jolla ei ole tulevaisuutta.”

Valtosen arvion mukaan Venäjältä pyrkii vastaisuudessa johdonmukaisesti enemmän pääomaa ulos kuin sisään.

”Se koskee niin rahaa kuin henkistä pääomaa. Eli ei, aika ei todellakaan ole Venäjän puolella.”

Valtosen mukaan ei silti pidä odotella vääjäämätöntä.

”Suomi ei uhkaa Venäjää, eikä Venäjä ole meille vihollinen. Vastustajamme ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Venäjän laittomat laajentumispyrkimykset, sekä sen halu käyttää valtaa siellä, missä se kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluu muille.”

Sekä puheessaan että lehdistötilaisuudessa myöhemmin Valtonen kommentoi myös Venäjän ja Kiinan tiivistynyttä yhteistyötä.

”Venäjä todennäköisesti ei pystyisi jatkamaan hyökkäystään Ukrainassa, varsinkaan tässä laajuudessa, ilman Kiinan kanssa tehtävää yhteistyötä teknologiassa ja muussa vaihdannassa.”

Suomi on vedonnut siihen, että Kiina käyttäisi kaiken vaikutusvaltansa sodan lopettamiseksi ja rauhan aikaansaamiseksi, Valtonen sanoi.

”Kiinan yhteistyö Venäjän kanssa sotii Euroopan turvallisuusjärjestystä vastaan.”

Valtonen käsitteli suurlähettiläspäivien puheessaan myös ulkoministeriön henkilöstöasioita.

”Ulkoministeriössä ei hyväksytä epäasiallista käytöstä eikä häirintää. Ei nyt, ei koskaan. Niihin on työnantajan puututtava välittömästi, ja niin on ulkoministeriössä toimittu.”

Ministeriö on ollut viime aikoina otsikoissa jälleen ikävässä valossa erityisesti Suomen entisen Ottawan-edustuston päällikön, suurlähettiläs Jari Vilénin tapauksen vuoksi. Hän sai keväällä virkamieslain mukaisen kirjallisen varoituksen.

Vilénin käytös tehtävässään täytti ministeriön mukaan epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän määritelmät, mutta virkamiehen irtisanomiskynnys ei kuitenkaan ministeriön mukaan ylittynyt.

Valtonen alleviivasi, että ulkoministeriö on asiantuntijaorganisaatio, ja ihmiset ovat sen tärkein voimavara.

”Siksi meillä on aivan erityinen vastuu panostaa ihmisiin. Huomioimme entistä paremmin yksilölliset etenemismahdollisuudet. Työ on käynnissä.”

Keskeinen askel on hänen mukaansa avata henkilöstöjohtajan haku myös talon ulkopuolelle.

”Tärkeintä on löytää tehtävään paras ammattilainen talo sisältä tai sitten ulkoa”, Valtonen sanoi.