Suomen maahanmuuttovirasto raportoi 5 prosentin kokonaisalan laskun työhön perustuvien oleskelulupahakemusten määrässä tämän vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana, erikoistuneiden työlupahakemusten ollessa 24 prosentin laskussa.
Erikoisasiantuntijat eivät ole hakeneet niin paljon oleskelulupaa ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana tänä vuonna. Kuvan tiedot: Esa Syväkuru / Yle
Työhön perustuvien oleskelulupahakemusten määrä väheni merkittävästi Suomen maahanmuuttovirasto Migriin ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana tänä vuonna verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.
Migri ilmoitti lehdistötiedotteessaan käsitelleensä yhteensä 12 498 tällaista hakemusta tammikuusta syyskuuhun tänä vuonna, kun vastaava luku viime vuonna oli 13 173, mikä on noin 5 prosentin lasku.
”Oleskeluluvan hakemusten väheneminen työllistetyille henkilöille johtuu todennäköisesti yleisestä taloustilanteesta sekä kansainvälisen rekrytoinnin vähenemisestä terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa sekä rakennusalalla”, kertoi Migri tiedotuspalvelujen päällikkö Arto Niemi.
Tänä vuonna suurin osa työhön perustuvista oleskelulupahakemuksista tuli Thaimaan, Filippiinien, Intian, Kiinan ja Vietnamin kansalaisilta.
Kuitenkin Migri huomautti, että tänä vuonna on nähty ”merkittävä lasku” hakemusten määrässä joistakin maista, esimerkiksi Filippiinien kansalaisten hakemukset ovat vähentyneet kolmanneksella.
Erikoisasiantuntijoiden hakemukset laskeneet 24 %
Suomen tarve houkutella korkeasti koulutettuja työntekijöitä on saanut laajaa huomiota, kun työministeri Arto Satonen (Kok.) esitteli hallituksen strategian työhön perustuvan maahanmuuton nopeuttamiseksi aiemmin tänä vuonna.
Kuitenkin on ollut varoitusmerkkejä siitä, että hallituksen maahanmuuttolakien kiristäminen ja jotkut kielteiset asenteet maahanmuuttajia kohtaan suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttavat Suomen maineeseen haluttuna kohteena korkeasti koulutetuille työntekijöille.
Kahden teknologia-alan järjestön elokuussa julkaiseman raportin mukaan lähes 90 prosenttia ulkomaalaisista työntekijöistä kertoi olevansa huolissaan keskustelusta Suomen maahanmuuttopolitiikasta, kun taas vain noin puolet sanoi suosittelevansa Suomea asuin- ja työpaikkana.
”Tilanne on kestämätön. Suomi ajaa maasta pois juuri ne ihmiset, jotka luovat tulevaa talouskasvua täällä. Päättäjien on turha lausua mukavia puheitaan, jos ulkomaalaisille maassa oleskeleville todellisuus on epäkutsuva”, sanoi TEK-liiton julkisten asioiden päällikkö Juhani Nokela tuolloin.
Maahanmuuttoasiantuntijat ovat myös varoittaneet siitä, että Suomi jää jälkeen muiden maiden kilpailussa globaalin osaamisen houkuttelemiseksi.
Tämä huoli heijastui edelleen Migriin viimeisimmistä luvuista, jotka paljastivat niin sanottujen erikoisasiantuntijoiden oleskelulupahakemusten määrän laskeneen 24 prosenttia tammikuusta syyskuuhun tänä vuonna verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.
Jos tämän vuoden trendi jatkuu, Migri lisäsi, se edustaa alhaisinta erikoisasiantuntijoiden hakemusten määrää viiteen vuoteen.
”Syitä vähentyneisiin erikoisasiantuntijoiden hakemuksiin ovat yleinen taloustilanne, voimakas globaali kilpailu kansainvälisestä lahjakkuudesta ja poikkeuksellisen vähäinen määrä hakemuksia Venäjän kansalaisilta”, Niemi sanoi.
Työhön perustuva maahanmuutto EU:n jäsenvaltioista on myös laskussa, kun ensimmäisen yhdeksän kuukauden luvut tältä vuodelta ovat laskeneet 20 prosenttia verrattuna viime vuoteen (2 216 hakemusta tänä vuonna verrattuna 2 762 viime vuonna).
Kaikki Points North tutki Suomen ’ulkomaalaisen työntekijän paradoksia’ syyskuussa. Kuuntele jakso tämän upotetun soittimen kautta, Yle Areenasta, Applesta, Spotifyista tai mistä tahansa podcasteja saat.
Onko työpaikan löytäminen Suomesta vaikeutunut?
Kuitenkin yksi trendiä vastustava luokka oli opiskelijaviisumihakemukset, jotka Migri ilmoitti kasvaneen 9 prosentilla tammi-syyskuussa tänä vuonna verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen yhdeksään kuukauteen.
Kasvua on erityisesti ajettu Aasian maiden hakemusten määrällä, Migri huomautti, erityisesti Bangladeshista, Nepalista ja Intiasta.
Viraston lehdistötiedotteessa todettiin myös, että viime vuonna 89 prosenttia niistä, jotka haki oleskelulupaa työn tai opintojen perusteella, sai myönteisen päätöksen.
Käyttäjät, joilla on Yle ID, voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentointiin ja moderointiin selitetään täällä.