Suomen työttömyysprosentti nousi tammikuussa 9,5 prosenttiin, mikä herätti huolta taloudellisen laman mahdollisuudesta. Työttömyysaste nousi 9,5 prosenttiin tammikuussa, nousten 8,3 prosentista vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli tammikuussa 38 000 työtöntä enemmän verrattuna samaan kuukauteen viime vuonna. Tämä nostaa tammikuun työttömien kokonaismäärän 269 000 henkilöön, kertoo tilastokone.

Kauppa- ja työministeriön virkamiehet ovat seuranneet tammikuun työttömyyslukuja huolestuneina, erityisesti verrattuna kahteen vuoteen sitten. ”Työttömyys on kasvanut 60 000–70 000:lla viimeisen kahden vuoden aikana. Se on hyvin huolestuttava luku”, totesi ministeriön pysyvä valtiosihteeri Elina Pylkkänen. ”Työttömyyden nousu ei ole säästänyt yhtäkään aluetta, sektoria, ammattia tai koulutustasoa”, hän selitti.

Pylkkäsen mukaan työttömyysluvut viittaavat myös muihin huolenaiheisiin, erityisesti lamaan. Hän kertoi Ylelle, että hänen näkemyksensä mukaan Suomi on ajautunut pitkittyneestä taantumasta lamaksi. ”Lamassa taloudellinen tuotanto laskee, työllisyys vähenee ja työttömyys nousee. Teknisesti ottaen lama määritellään kahden peräkkäisen bruttokansantuotteen laskun kvartaalin aikana. Lamassa puolestaan on kyse pitkittyneestä laskusta ja se edustaa vakavampaa taloudellista tilaa.”

”Laman määritelmässä on myös merkittävä määrä käyttämätöntä tuotantopotentiaalia. Toisin sanoen meillä on työvoimaa ja tuotantokapasiteettia – koneita ja laitteita – jotka eivät ole käytössä. Mielestäni voimme kutsua tätä lamaksi, ja työttömille se on painava jokapäiväinen todellisuus”, hän lisäsi.

Horisontissa saattaa kuitenkin näkyä joitakin valonpilkahduksia. Viime kuussa Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) totesi, että Suomen talous elpyy tänä vuonna, ennustaen 1,5 prosentin kasvua.

Kansallisilla tunnuksilla varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista löytyvät täältä.