news-29102024-104950

Suomen presidentti Alexander Stubb aloittaa virallisen valtiovierailun Kiinaan tapaamalla kiinalaisen virkaveljensä Xi Jinpingin Pekingissä tiistaina. Tapaamisen asialistalla on Suomen ja Kiinan kahdenväliset suhteet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja muita ajankohtaisia turvallisuuspoliittisia ja kansainvälisiä asioita, presidentin kansliasta kerrottiin.

Stubb on mukana matkalla vaimonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa, ja presidenttipari osallistuu tiistai-iltana Kiinan presidentin ja tämän puolison Peng Liyuanin isännöimälle tervetuliaisillalliselle Kansan suuressa salissa. Vierailu päättyy torstaina 31. lokakuuta.

Matkan aikatauluun kuuluu tapaaminen Kiinan kansainvälisten tutkimusten instituutin (CIIS) presidentin kanssa sekä vierailu Pohjoismaiden keskuksessa Fudanin yliopistossa. Suomen valtuuskuntaan matkalla kuuluvat ulkoministeri Elina Valtonen (Kok.), ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (Kok.), maatalous- ja metsätalousministeri Sari Essayah (KD) sekä edustajia monilta eri liiketoiminta-aloilta.

Edellisen valtiovierailun suoritti istuva presidentti vuonna 2019, kun Sauli Niinistö ja tämän puoliso Jenni Haukio johtivat suomalaista valtuuskuntaa Pekingiin.

Suomen kansainvälisen politiikan instituutin Liisa Kauppila kertoi All Points North -podcastissa, että Suomen suhteet Kiinaan ovat viilenneet viime vuosina.

”Minun mielestäni voisi silti sanoa, että Suomen suhteet Kiinaan ovat edelleen melko hyvät verrattuna esimerkiksi Ruotsiin”, Kauppila huomautti. ”Mutta jos ajattelen laajempaa kontekstia, niin mielestäni on silti tärkeää korostaa, että eurooppalaisten ja kiinalaisten suhteet yleisesti ottaen eivät ole läheskään niin hyvät kuin ne olivat takavuosina.”

Kuuntele jakso tästä upotetusta soittimesta, Yle Areenasta, Applesta, Spotifyista tai mistä tahansa podcasteja saatkaan.

Pandapolitiikkaa ja polemiikkaa
Yle-tunnuksella varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisartikkeleihimme. Voit luoda Yle-tunnuksen tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderaatiosta selitetään täällä.

Lisätietoa:
– Kiinan ja Suomen väliset suhteet
– Suomen ulkopolitiikka ja turvallisuuspolitiikka
– Suomalaisten valtiovierailut Kiinaan
– Kiinan rooli kansainvälisessä politiikassa
– Suomen ja Kiinan taloudelliset suhteet