Suomen parlamentin perustuslakivaliokunta vastustaa Unkarin ehdotusta lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön materiaalin (CSAM) torjumiseksi. Unkarin EU-puheenjohtajuus pyrkii velvoittamaan verkkopalveluntarjoajia havaitsemaan, raportoimaan ja poistamaan CSAM-alustoilta tietyin ehdoin. Ehdotus on saanut runsaasti arvostelua teknologiaviestintäpalveluilta kuten WhatsAppilta ja Signalilta, tietosuojatutkijoilta ja muilta ryhmiltä – sekä enemmistöltä MEPeistä, teknologiauutisportaali TechCrunchin mukaan.
Suomen parlamentin perustuslakivaliokunta ilmoitti, ettei tue Unkarin ehdotusta lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön materiaalin (CSAM) ennaltaehkäisymallista. Valiokunta totesi, että Pohjoismaiden ei tulisi hyväksyä Unkarin ehdotusta, koska se olisi liian laaja. Se sanoi, että sekaantuminen salaisiin tai luottamuksellisiin viesteihin tulisi olla kohdennettua ja mahdollisimman rajoitettua.
Valiokunnan kanta toisti hallintovaliokunnan, joka antoi lausunnon ehdotuksesta viime tiistaina. Tämä elin tuki vain osittain Unkarin suunnitelmaa – joka oli tarkistettu kompromissin jälkeen – sanoen, että sääntöjen tunnistamisesta olivat esteenä. Viime kuussa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta hylkäsi yksimielisesti Unkarin tarkistetun ehdotuksen.
Tuolloin valiokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (Cen) totesi, että jos ehdotus toteutetaan, se merkitsisi laajaa massaviestintävalvontaa ja heikentäisi verkkopalvelujen turvallisuutta. Ovaska lisäsi, että tällainen sääntely tarjoaisi myös vain rajoitetut edut rikostutkimuksiin. On odotettavissa, että valiokunta ilmoittaa päätöksestä Suomen kannasta asiassa myöhemmin tässä kuussa.