Suomen oikeusasiamiehen toimisto varoitti, että sisäministeriön kiintiöpakolaisohjelma ensi vuodelle saattaa olla syrjivä uskonnollisista syistä. Viime kuussa suomalaismediat kertoivat, että perussuomalaisten ministereiden halutaan vähentää Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrää muslimienemmistöisistä maista ja lisätä niiden määrää enemmän kristillisistä maista.
Helsingin Sanomat raportoi, että sisäministeri Mari Rantanen (ps) ja toimiva sisäministeri Lulu Ranne (ps) olivat ohjeistaneet virkamiehiä valmistautumaan siihen, että kiintiöpakolaiset maista kuten Afganistan suljettaisiin pois ja niiden määrää lisättäisiin esimerkiksi Venezuelasta.
Oikeusasiamies päätti lokakuussa tarkastella ministeriön kiintiöpakolaisohjelmia, jotka olivat olleet uutisissa. YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) ehdotti heinäkuussa, että Suomen tulisi antaa etusija kiintiöpakolaisille Afganistanista ja Syyriasta.
”Kuitenkin, sisäministeriön poliittinen johto ohjeisti virkamiehiä valmistelemaan kiintiönjakelua, joka poikkeaa UNHCR:n ehdotuksesta niin, että kristityt pakolaiset asetetaan etusijalle ja paikat jaettaisiin pakolaisille Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Venezuelasta”, oikeusasiamiehen tiedotteessa selitettiin.
”Perustuslain ja syrjinnän vastaisen lain mukaan ketään ei saa kohdella eri tavalla esimerkiksi uskonnon tai alkuperän perusteella ilman hyväksyttävää syytä”, lausunnossa lisättiin.
Varaoikeusasiamies Robin Harris totesi, että sisäministeriön johto ohjeisti virkamiehiä valmistelemaan vuoden 2025 kiintiöpakolaisohjelmaa tavalla, joka on ”ristiriidassa syrjinnän kiellon kanssa perustuslaissa ja syrjinnän vastaisissa laeissa”.
Harris huomautti, että oikeusasiamiehen toimisto on ilmaissut huolensa ministeriön johdolle sekä ministerityöryhmälle kotimaan turvallisuudesta. Lisäksi todettiin, että Suomen perustuslaki, maan kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet sekä maan syrjinnän vastaiset lait on otettava huomioon, kun ministeri valmistelee kiintiöpakolaisohjelmaa.
Oikeusasiamiehen toimisto kertoi aikovansa jatkaa tilanteen kehityksen seuraamista ja aikoo pyytää sisäministeriöltä lisäselvityksiä. Lisäksi se aikoo seurata tilannetta ja vaatia ministeriötä vastaamaan täsmällisesti.