Suomalainen puolustusministeri Antti Häkkänen (Kokoomus) on todennut, että viimeaikaiset Israelin sotilaalliset iskut, jotka loukkasivat YK:n rauhanturvaajia Libanonissa, saattavat olleet tahallisia. Häkkäsen mukaan on viitteitä siitä, että iskut olisivat voineet olla tarkoituksellisia, mutta johtopäätöksiä on vielä liian aikaista tehdä.
Israelin iskuissa on raportoitu loukkaantuneen viisi YK:n Väliaikaisen Libanonin voimajoukon (Unifil) jäsentä erillisissä tapauksissa. Viikonloppuna Suomi liittyi kymmenien muiden maiden joukkoon tuomitsemaan iskut.
”Israel valmistelee nyt omaa selitystään – mikä aiheutti ne, olivatko ne tahallisia. Osittain näyttää siltä,” Häkkänen sanoi ja lisäsi, että yhtenä tekijänä saattaa olla se, että Hezbollahin taistelijat olivat lähellä YK:n tiloja iskujen aikana.
Kuitenkin johtopäätösten tekeminen on vielä liian aikaista, Häkkäsen mukaan.
Unifil-operaatiossa on mukana noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa, eikä Suomen puolustusvoimien mukaan suomalaisia loukkaantunut iskuissa. Unifil-joukot koostuvat noin 9 500 sotilaasta noin 50 eri maasta.
”Sotatoimien keskellä on paljon epävarmuutta – tietojen katkos kentältä, joten emme voi saada vielä täysin varmoja tietoja,” hän sanoi.
Ministerin mukaan on viitteitä siitä, että Hezbollah käyttää Etelä-Libanonin YK:n tiloja suojautuakseen Israelin ohjusiskuilta.
Viikonloppuna Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vaati YK:ta vetämään rauhanturvaajajoukkonsa pois Libanonista.
Suomessa kristillisdemokraattinen kansanedustaja Peter Östman antoi tiedotteen, jossa vaadittiin maata vakavasti harkitsemaan rauhanturvaajien vetämistä pois Libanonista.
YK on ilmoittanut, ettei se aio vetää joukkojaan pois alueelta. Samalla suomalainen puolustusministeri totesi, että Suomi ei tekisi tällaista päätöstä yksipuolisesti.
Hänen mukaansa tällaisia päätöksiä ei tehdä Helsingissä ”hetken mielijohteesta”, ja korosti, että rauhanturvaajien uskottavuus riippuu YK:n sotilaskomentajan arvioinnista tilanteesta.
”Olisi kuulumatonta, että yksittäiset maat vetäisivät joukkojaan pois etulinjasta omien arvioidensa perusteella,” Häkkänen sanoi ja lisäsi, että rauhanturvaajat pysyisivät paikallaan niin kauan kuin YK:n komentaja on tehnyt arvion siitä, että operaatiota voidaan jatkaa alueella.
Häkkäsen mukaan rauhanturvaajien toiminta Libanonissa on tällä hetkellä rajoitettua, mutta ei mahdotonta suorittaa.