news-10092024-210846

Varusmiehen oikeus ilmaiseen juristiin – Simputusoikeudenkäynnin keskeytys

Turun oikeustalolla tapahtui tiistaina erikoinen käänne Rannikkolaivaston simputusoikeudenkäynnissä, kun tuomari huomasi syytetyn saapuneen käräjäsaliin ilman avustajaa. Sotilasoikeudenkäyntilain mukaan syytetylle kuuluu oikeus ilmaiseen juristiin, mutta hän oli tullut paikalle yksin. Oikeuden istunto, jossa oli määrä käsitellä toissa vuonna paljastunutta simputustapausta Merivoimissa, jäi lyhyeksi, kun syytetty ilmoitti haluavansa avukseen juristin, mikäli valtio sen hänelle kustantaa.

Miksi syytetty oli saapunut oikeuden istuntoon ilman avustajaa, vaikka hänellä oli oikeus ilmaiseen juristiin? Kukaan ei ollut kertonut hänelle mahdollisuudesta saada maksuton oikeusapu. Syytetty oli varautunut tilanteeseen nippuun papereita, joissa oli kirjattuna seikkoja puolustuksekseen. Kuitenkin sekä tuomari että aluesyyttäjä totesivat, että vastaajan olisi helpompaa vastata syytteisiin juristin avustuksella.

Syytteenä oli sotilasrikoksiin kuuluva esimiesaseman väärinkäyttäminen. Oikeuden istunto typistyi neljän asianomistajan matkakulujen ja tulonmenetysten läpikäymiseen, kun varsinaisen istunnon siirtyessä tulevaisuuteen. On odotettavissa, että Turun käräjäoikeudessa tullaan käsittelemään myös muita vastaavia rikosepäilyjä syksyn aikana.

Rannikkolaivaston simputustapaukset nousivat julkisuuteen maaliskuussa 2023, kun Helsingin Sanomat uutisoi epäilystä, jonka mukaan kymmeniä varusmiehiä oli joutunut simputuksen kohteeksi. Esitutkinta käynnistyi Rannikkolaivaston komentajan tekemästä tutkintapyynnöstä, jonka jälkeen varusmiehet olivat kertoneet epäasiallisesta kohtelusta loppukyselyssä.

Rannikkolaivaston päätukikohta sijaitsee Turun Pansiossa ja toinen tukikohta Kirkkonummen Upinniemellä. Tapausten selvittely jatkuu, ja oikeudenkäynnit odottavat edelleen ratkaisuaan.

Simputusoikeudenkäynnin uusi käänne

Rannikkolaivaston simputusoikeudenkäynnissä tapahtui tiistaina odottamaton käänne, kun syytetty saapui oikeussaliin ilman avustajaa. Tuomari huomasi tilanteen ja tiedusteli syytetyltä, miksi hänellä ei ollut juristia mukanaan, vaikka sotilasoikeudenkäyntilain mukaan hänellä olisi oikeus ilmaiseen oikeusapuun. Syytetyn vastatessa, ettei kukaan ollut kertonut hänelle mahdollisuudesta saada maksuton juristi, tilanne muuttui nopeasti.

Oikeuden istunnon keskeytys ja jatkosuunnitelmat

Oikeuden istunto keskeytyi lyhyen selvittelyn jälkeen, kun syytetty ilmoitti haluavansa avukseen juristin, mikäli valtio kustantaisi sen hänelle. Aluesyyttäjä ja tuomari totesivat, että vastaajan olisi helpompaa vastata syytteisiin juristin avustuksella. Istunnon keskeytyessä neljän asianomistajan matkakulujen ja tulonmenetysten läpikäynti jäi odottamaan tulevia istuntoja.

Rannikkolaivaston simputustapaukset ja niiden taustat

Rannikkolaivaston simputustapaukset tulivat julkisuuteen maaliskuussa 2023, kun Helsingin Sanomat uutisoi epäilystä, jonka mukaan kymmeniä varusmiehiä oli joutunut simputuksen kohteeksi. Esitutkinta käynnistyi Rannikkolaivaston komentajan tutkintapyynnöstä, kun varusmiehet olivat kertoneet epäasiallisesta kohtelusta loppukyselyssä.

Rannikkolaivaston päätukikohta sijaitsee Turun Pansiossa ja toinen tukikohta Kirkkonummen Upinniemellä. Tapaukset ovat herättäneet laajaa huomiota ja odotusta oikeudenkäyntien ratkaisuista tulevaisuudessa.