Sähköautojen latureiden hintapommi – Vältä haksahtamasta
Kolumni|Ensi kertaa sähköauton julkiselle laturille menevä voi astua hintavaan sudenkuoppaan, jos käyttää kännykkäänsä ”väärin”, kirjoittaa HS:n autoilmiöitä seuraava taloustoimittaja Esa Juntunen.
Joka viikko joku kysyy sosiaalisessa mediassa, että miten tässä näin kävi. On ladattu täyssähköautoa julkisella laturilla, mutta kuitista paljastuu hirvittävä summa. Sähköautoilun sanotaan olevan halpaa, kun sitä vertaa polttonesteillä liikkumiseen. Sitten uudelle autoilijalle koittaa karvas pettymys.
Kyseessä on kiusallinen mutta tavallinen virhe, jonka jokainen tulee kokemaan ennemmin tai myöhemmin sähköliikenteen yleistyessä. Eikä sitä pidä hävetä, sillä taustalla on kuluttajaa sekoittavaa suunnittelua.
Kyse on roamingiin eli verkkovierailuun liittyvästä ansasta. Sähköautojen lataus käynnistetään tienvarsilatureilla tyypillisesti kännykkään asennettavalla ohjelmalla. Kun kaapeli on kytketty, alkaa puhelimen näpläys.
Sähköä tarjoavilla operaattoreilla on kullakin oma ”appi”. Eli jos ajat ABC-huoltoaseman laturille, käytät ABC:n appia. Näitä appeja on turhauttavan paljon. Osalla niistä voi käyttää usean eri operaattorin latureita. Vähän kuin bensa-autolla ajaisit Nesteelle, mutta maksat litrat St1:n kautta.
Sellainen on etenkin sähköyhtiö Fortumin Charge & Drive -appi, joka mainostaa olevansa ”ainoa lataussovellus, jonka tarvitset tien päällä” ja ”useiden lataustyökalujen sekamelska on nyt historiaa”.
Kuulostaa kätevältä, mutta sillä on hintansa. Täyssähköauto latauksessa Helsingin Oulunkylässä K-latauksen laturilla. Valtaosaa sähköautoista ladataan ”nopeasti” kuvan näköisellä CCS-kaapelilla. Kuva: Esa Juntunen HS
Fortumin ohjelma on käytännössä tarkoitettu yhtiöstä ponnistaneen Recharge-operaattorin latureihin. Sillä voi kuitenkin ladata esimerkiksi Keskon latureilla. Jonkin aikaa sitten latasin HS:n autotestissä ollutta autoa K-marketin pihalla. Keskon appilla sähkön hinta oli 33 senttiä kilowattitunnilta. Vilkaisin hintaa Fortumin appista: pöyristyttävät 1,23 euroa kilowattitunnilta.
Keskikokoisessa sähköautossa on karkeasti arvioiden 60 kilowattitunnin akku. Sen täyttäminen nollista täpötäyteen maksaa edellä mainituilla hinnoilla ”omalla” appilla noin 20 euroa ja ”verkkovierailijalle” yli 70 euroa.
”Sähköautoilun oppirahoja”, moni konkarikuski sanoo roaming-ansaan astuneille. Olen itsekin käyttänyt tätä lausetta, kun kollega ihmetteli valtavaa laskuaan. Ei olisi pitänyt virnistellä, sillä kyseessä on vakava asia.
Sähköautojen lataaminen on tehty liian sekavaksi niille, jotka ottavat ensiaskeleita uuden käyttövoiman maailmaan. Ansaan voi nimittäin astua monella tapaa, riippuen mitä ohjelmaa ja laturia käyttää. Tilannetta vääristää, että roaming-hinnoittelusta ”tyhmiä” kysymyksiä esittävät teilataan sosiaalisessa mediassa. Olen kirjoittanut tästä ikävästä asenteesta aiemminkin.
Valtiovarainministeriön ennusteissa täyssähköautojen määrä alkaa kasvaa sadallatuhannella autolla vuodessa 2026:sta alkaen. Jos vuoden jokaisena päivänä tulee noin 274 uutta sähköautoa, voitte kuvitella lähivuosien kysymystulvan. Eikä tässä vielä kaikki.
Roaming-ansaan voi astua fyysisillä laitteilla. Osa autoilijoista tilaa itselleen eri firmojen lataustunnisteita, ”tägeja”. Sitä voi vilauttaa laturille, niin ei tarvitse sekoilla puhelimen kanssa. Epähuomiossa lataus saattaa aktivoitua avainnipussa olevasta kilpailijan tägista. Tällaista tapausta on puitu kuluttajariitalautakunnassa.
Lohdutusta tuo tuore EU:n asetus, joka edellyttää maksupäätteen asentamisen uusille nopeille latureille. Kuluttaja voi siis vastedes maksaa perinteisesti kortilla.
Kerran kun mokaa, niin aukko lompakossa jää lihasmuistiin. Eri sähköautoilla tekemäni lataukset ovat sujuneet lähes joka kerta ongelmitta, ja oikein valittu julkinen laturi tulee polttoainetta halvemmaksi. Jos lataat autoasi kotona pörssisähköllä, voit nauraa matkalla pankkiin.
Mutta eihän sen pitäisi toimia näin, kun sähköistämistä halutaan edistää. Katse kääntyy latausoperaattoreihin, joiden pitäisi tehdä latauksen aloittamisesta mahdollisimman selkeää ja hinnoiltaan läpinäkyvää. Täsmennetään vielä se, että Fortumin appi toimii ihan hyvin ja käytän sitä usein – kunhan vaan tajuaa avata sen ”oikeilla” latureilla.
Sähköautoa epäileville tällainen sekoilu antaa bensiiniä myllyyn. Seuraava vertaus on nolo, mutta kerron sen kumminkin: Tein kiusallisen virheen, kun ensi kertaa elämässäni keväällä 2003 tankkasin kylmäasemalla. Survoin 20 euron setelin laitteeseen ja puristin tankkauspistoolia. Polttoaine ilmeisesti kuohahti putkessa, joten pistooli naksahti ja tankkaus pysähtyi. Ratkaisu olisi ollut odottaa hetki, mutta luulin, että se oli siinä. Otin takkiin yli 15 euroa. Maksoin bensa-autoilun oppirahat.
Roaming-ansaan liittyvä ongelma voi olla monimutkainen ja aiheuttaa turhautumista sähköautoilijoille. Vaikka sähköautojen lataaminen voi olla edullisempaa kuin perinteisten polttomoottoriautojen tankkaaminen, hinnoittelun selkeys ja yksinkertaisuus ovat avainasemassa käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.
Sähköautoilijoiden haasteet
Sähköautoilijat kohtaavat usein haasteita julkisten latausasemien käytössä. Roaming-hinnoittelu ja eri operaattoreiden käyttämät sovellukset voivat aiheuttaa hämmennystä ja johtaa korkeisiin laskuihin. On tärkeää, että latausoperaattorit tekevät latauksen aloittamisesta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää, jotta käyttäjät voivat välttää sudenkuopat.
EU:n asetuksen vaikutus
EU:n asetus, joka edellyttää maksupäätteen asentamisen uusille nopeille latureille, voi helpottaa kuluttajien kokemusta sähköautojen lataamisesta. Mahdollisuus maksaa perinteisesti kortilla voi vähentää virheiden riskiä ja tehdä lataamisesta sujuvampaa.
Tulevaisuuden näkymät
Sähköautojen määrän ennustetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina, mikä asettaa paineita latausinfrastruktuurin kehittämiselle. Selkeämpi hinnoittelu ja yhtenäiset käytännöt voivat parantaa sähköautoilijoiden kokemusta ja kannustaa lisää ihmisiä siirtymään sähköautoiluun.
Sähköautoilussa piilee paljon potentiaalia ympäristön kannalta, mutta käyttäjäkokemuksen parantaminen ja käytettävyyden helpottaminen ovat avainasemassa alan kasvun ja kehityksen kannalta. Roaming-ansaan astuminen voi olla turhauttava kokemus, mutta oikeilla ratkaisuilla ja selkeillä ohjeilla voidaan välttää sudenkuopat ja tehdä sähköautoilusta entistä houkuttelevampaa vaihtoehtoa.