news-10082024-233442

Saab ilmoitti tiistaina toimistonsa aloittavan tutkinnan kahden opposition johtajan toimista. Gonzales ja Machado ovat väärin perustein ilmoittaneet vaalien voittajan, joka ei ole sama kuin vaalikomissio on julistanut voittajaksi, ainoana pätevänä elimenä tehdä niin, Saab kirjoittaa tiedotteessaan. Hän syyttää heitä myös lain rikkomisesta, salaliitosta ja kapinasta. Siksi on päätetty aloittaa tutkinta, Saab kirjoittaa.

Opposition johtajat julkaisivat maanantaina kirjeen, jossa kehotettiin turvallisuusjoukkoja seisomaan kansan puolella ja kunnioittamaan vaalien tulosta, jonka opposition mielestä se voitti. Maduro kertoi viikonloppuna, että 2000 ihmistä on pidätetty mielenosoituksista vaalien tulosta vastaan, ja hän sanoi, että mielenosoittajat lähetetään korkean turvallisuustason vankiloihin Tocoróniin ja Tocuyitoon.

Ihmisoikeusjärjestöt kertoivat, että yksitoista ihmistä kuoli protesteissa päivinä vaalien jälkeen. Presidentinvaalit pidettiin sunnuntaina 28. heinäkuuta. Vaalikomissio ilmoitti maanantaina, että istuva presidentti Nicolás Maduro voitti 6,4 miljoonalla äänellä (51 prosenttia) verrattuna 5,3 miljoonaan ääneen (46 prosenttia). Muutama tunti myöhemmin suurin opposition koalitio ilmoitti keränneensä tuloksia 80 prosentista maan 30 000 äänestyskoneesta ja että nämä osoittavat, että Gonzales voitti selvästi.

AP-uutistoimisto on arvioinut 24 000 tulostetta edustavaa 79 prosenttia äänestyskoneista ja päätynyt siihen, että González sai 6,89 miljoonaa ääntä, kun taas Maduro sai 3,13 miljoonaa ääntä. Washington Post on myös saanut käyttöönsä materiaalin ja päätynyt samaan johtopäätökseen. Elektronisten äänestyskoneiden tulosteet tulisi lain mukaan julkaista, mutta Venezuelan viranomaiset eivät ole tehneet sitä.

Saabin maanantaisen ilmoituksen jälkeen maan vaalikomissio lähetti lausunnon, jossa todettiin, että se on luovuttanut elektronisten äänestyskoneiden tulosteet maan korkeimmalle oikeudelle. Tämä tehdään, jotta tuomioistuin voi varmistaa, että Maduro voitti, käy ilmi lausunnosta, jonka on allekirjoittanut vaalikomission johtaja Elvis Amoroso. Sekä vaalikomissiota että korkeinta oikeutta pidetään uskollisina Madurolle.

USA ja useat muut latinalaisamerikkalaiset maat, mukaan lukien Argentiina, Ecuador, Peru, Costa Rica ja Uruguay, ovat tunnustaneet Gonzálezin Venezuelan lailliseksi presidentiksi, ja useat muut Latinalaisen Amerikan maat ovat katkaisseet diplomaattiset suhteensa Venezuelaan. Jopa vasemmistolaiset presidentit alueella, jotka aiemmin tukivat Maduroa, ovat nyt erittäin skeptisiä. Brasilian Lula da Silva, Kolumbian Gustavo Petro ja Meksikon Andrés Manuel López Obrador ovat kehottaneet itsenäiseen tarkastukseen tuloksesta ja sanoneet, että he tunnustavat vaalien tuloksen vasta, kun kaikki äänestystulosteet on julkaistu. Chilen presidentti Gabriel Boric sanoi, että on vaikea uskoa viralliseen vaalien tulokseen.

EU ilmoitti maanantai-iltana, että Maduroa ei voida tunnustaa vaalien voittajaksi. G7-maiden ulkoministerit ovat ilmaisseet huolensa, ja seitsemän EU-maata, mukaan lukien Italia, Ranska, Saksa ja Espanja, vaativat sunnuntaina, että Venezuela julkistaisi vaalien tulosteet. Ulkoministeri Espen Barth Eide (Ap) vaati samaa perjantaina ja sanoi olevansa syvästi huolissaan tilanteesta. Maduroa ovat tukeneet vain Venäjä, Kiina, Nicaragua, Honduras ja Bolivia.