Pääministeri Petteri Orpo (Kokoomus) on puolustanut Suomen äänestystä YK:ssa Israelin siirtokuntia vastaan. Suomi äänesti viime viikolla kannattaen lausumaa, jossa näitä siirtokuntia pidettiin laittomina.
Orpo kertoi STT:lle torstaina, että äänestyspäätös oli linjassa Suomen ulkopolitiikan ja YK-politiikan kanssa. Päätös on saanut kritiikkiä Orpon neljän puolueen oikeistohallituksen kahden kumppanin, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten, jäseniltä. Orpo uskoo, että erimielisyydet ratkeavat, kun ministerit palaavat Suomeen ja tapaavat kasvotusten.
Ulkoministeri Elina Valtonen (Kokoomus), sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kokoomus) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (Perussuomalaiset) ovat nyt mukana presidentti Alexander Stubbin seurueessa viiden päivän vierailulla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen 79. istuntokauden korkean tason viikolla, joka päättyy torstaina.
Tällä viikolla Stubb otti poikkeuksellisen askeleen ja moitti julkisesti Taviota tämän itsenäisestä päätöksestä vetäytyä Suomi kansainvälisestä tasa-arvo-liittoumasta Ukrainan jälleenrakentamiseksi.
Vain kaksi eurooppalaista maata äänesti ’ei’
YK:n yleiskokous hyväksyi viime viikolla suurella enemmistöllä päätöslauselman, joka vaati Israelin miehityksen lopettamista Palestiinassa seuraavan 12 kuukauden aikana. Äänestys pidettiin hätäisessä erityisessä istunnossa, jossa käsiteltiin Israelin toimia itäisessä Jerusalemissa ja muualla miehitetyllä Palestiinan alueella.
Äänestys päättyi 124-14, 43 maan pidättyessä äänestämästä. Tšekki ja Unkari olivat ainoat eurooppalaiset maat, jotka liittyivät Israelin ja Yhdysvaltojen kanssa äänestämään ’ei’, kun taas Ruotsi ja Tanska olivat niiden joukossa, jotka pidättäytyivät äänestämästä.