Nykyinen Venäjän ja Ukrainan välillä vallitseva konflikti on jälleen kerran nostanut päätään, kun Venäjä on hylännyt Ukrainan presidentin Zelenskyin pyynnön osallistua marraskuussa järjestettävään rauhankonferenssiin. Tämä päätös on herättänyt närkästystä ja huolta kansainvälisellä tasolla, kun pyrkimykset rauhanomaisten ratkaisujen löytämiseksi näyttävät jälleen kerran kariutuvan.
Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zakharova ilmoitti lauantaina, että Venäjä ei aio osallistua Ukrainan järjestämään rauhankonferenssiin. Zakharova väittää, että Ukrainan aloitteella järjestetyt konferenssit ovat tarkoitettu saamaan Venäjä antautumaan, ilman tarkempaa selvitystä siitä, mitä tämä antautuminen tarkalleen ottaen tarkoittaa.
Zelenskyi on aiemmin vaatinut rauhanneuvotteluissa muun muassa sitä, että Ukraina saa takaisin vuoden 2014 Krimin liittämisen jälkeiset rajansa ja että venäläiset joukot vetäytyvät Ukrainasta. Zakharova kuitenkin väittää, että Ukrainan ja lännen tavoitteena ei ole rauha, vaan sota.
Venäjän näkökulmasta Ukraina on aloittanut ”bandiitti-invaasion” Kurskin alueelle ja pyytänyt lupaa hyökätä syvälle Venäjälle pitkän kantaman Nato-aseilla. Zakharova pitää tätä terrorina Venäjän kansaa vastaan ja kieltäytyy neuvottelemasta ”terroristien” kanssa.
Konflikti Ukrainan ja Venäjän välillä alkoi jo vuonna 2014, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Vaikka rauhanneuvottelut ovat käynnissä, tilanne näyttää yhä jännittyneeltä ja ratkaisemattomalta.
Ukrainan presidentti Zelenskyi on pitkään pyytänyt lupaa hyökätä venäläisiin lentotukikohtiin ja ammusvarastoihin syvällä Venäjällä, koska näiltä tukikohdista ja varastoista käytetään aseita ja ohjuksia Ukrainan sotilaallisia ja siviilikohteita vastaan.
Venäjän ulkopolitiikan asiantuntija Palle Ydstebø on todennut, että nykyinen aika ei ole oikea rauhanneuvotteluille, koska Venäjä on menettänyt paljon parhaimmasta kalustostaan. Tämä luo entistä epävarmemman tilanteen alueella ja vaikeuttaa rauhan saavuttamista.
Ukrainan Rauhanponnistelut
Ukraina on pyrkinyt aktiivisesti edistämään rauhanomaista ratkaisua konfliktiin Venäjän kanssa. He ovat järjestäneet rauhankonferensseja ja tehneet aloitteita, joilla pyritään lopettamaan vuosikausia jatkunut verinen konflikti.
Zelenskyin pyrkimykset saada Venäjä neuvottelupöytään ovat kuitenkin kohdanneet vastarintaa. Venäjän kieltäytyessä osallistumasta rauhankonferenssiin näyttää siltä, että umpikujaan ajautunut tilanne jatkuu entisellään.
Venäjän Näkökulma
Venäjä puolestaan näkee Ukrainan aloitteet uhkana omalle turvallisuudelleen ja alueelliselle koskemattomuudelleen. Heidän mukaansa Ukrainan pyrkimykset saada Venäjä antautumaan ovat epärealistisia ja he eivät aio taipua ulkopuolisten painostukseen.
Venäjän ulkopolitiikan linja on ollut jämäkkä ja he ovat valmiita puolustamaan etujaan kaikin keinoin. Tämä asenne vaikeuttaa entisestään rauhan saavuttamista alueella ja jättää tilanteen ratkaisemattomaksi.
Kansainvälinen Yhteisö
Kansainvälinen yhteisö on seurannut tiiviisti Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin kehittymistä. Monet maat ovat ilmaisseet huolensa tilanteesta ja kehottaneet osapuolia löytämään rauhanomainen ratkaisun konfliktiin.
YK on tehnyt aloitteita rauhan saavuttamiseksi alueella ja pyrkinyt tukemaan neuvotteluprosessia. Kansainvälisen yhteisön paine on kasvanut molempien osapuolten päälle, mutta ratkaisun löytäminen näyttää yhä vaikealta.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Ukrainan ja Venäjän välillä vallitseva konflikti jatkuu edelleen eikä rauhanomaisen ratkaisun löytäminen näytä lähitulevaisuudessa todennäköiseltä. Tilanne vaatii jatkuvaa seurantaa ja kansainvälistä yhteistyötä konfliktin ratkaisemiseksi.