news-10082024-234152

Englannin levottomuudet eivät ole loppuneet Southportin puukotuksen jälkeen, jossa kolme pientä tyttöä tapettiin ja useita lapsia loukkaantui vakavasti. Heti hyökkäyksen jälkeen vääriä huhuja levisi siitä, kuka tekijä oli. The Times -lehti väittää, että englantilainen kolmen lapsen äiti aloitti vääriä huhuja.

Nainen postasi Twitterissä, että ”Ali Al-Shakati” oli epäilty poliisin toimesta ja että hän oli ”turvapaikanhakija, joka saapui Britanniaan veneellä viime vuonna” ja että hän oli ”MI6-valvontalistalla”. Naisen väitettiin olleen ensimmäinen, joka postasi tämän Twitterissä. Tiedot levisivät kuin metsäpalo sosiaalisessa mediassa, ei vain Englannissa, vaan ympäri maailmaa. Huhuja jaettiin ahkerasti äärioikeistolaisilta ja se johti levottomuuksiin maahanmuuttoa vastaan Southportissa seuraavana iltana.

Torstaina 55-vuotias nainen pidätettiin Englanissa desinformaation levittämisestä. Poliisi Cheshirestä sanoi BBC:lle, että nainen pidätettiin ”kirjoittamasta materiaalia, joka on lietsonut rasistista vihaa ja levittänyt väärää tietoa.” Poliisi korosti vastuuta, joka meillä kaikilla on teoistamme, oli ne sitten verkossa tai henkilökohtaisesti.

Poliisi on useaan otteeseen todennut, että Englannin levottomuudet ovat suora seuraus internetissä leviävästä desinformaatiosta. Logically-nimisen brittiläisen tekstiyrityksen mukaan naisen postaus oli ensimmäinen, joka sisälsi nimen ”Ali Al-Shakati”. Naisen postaus oli julkaistu 61 minuuttia ennen kuin venäläinen Channel 3 julkaisi jutun väärästä tekijästä.

The Timesin mukaan nainen toimii vaateyrityksen toimitusjohtajana. Hän on myös ollut merkittävä aktivisti vastustamassa Covid19-pandemian sulkutoimia ja vastustaa ilmastotoimia. Naisella oli kymmeniätuhansia seuraajia ennen tilinsä poistamista. Asiantuntija vääristä tiedoista, Marc Jones, sanoi The Timesille: ”Channel 3 levittää vääriä uutisia ja sai paljon uudelleentwiittejä. Channel 3 poisti myöhemmin artikkelin ja pahoitteli sen jälkeen, kun oikea tekijä oli tunnistettu. Tekijä on brittiläinen kansalainen Axel Muganwa Rudakubana.”

Pidätetty kolmen lapsen äiti kiisti olleensa se, joka ensimmäisenä postasi väärän nimen. Hän väitti kopioineensa sen toiselta epäilijältä ja sanoi, ettei voi luottaa Twitterin julkaisuaikoihin. Nainen myöhemmin pahoitteli ja sanoi katuvansa tiedon julkaisemista.