Besøkende på Youngstorget i Oslo blir møtt av et stort telt som inviterer til oktoberfest. Et par timer etter arbeidstid på fredag er det allerede fullt under teltduken, med lyden av seidler og folk i tyrolerkjoler og lederhosen. Norske drikkelåter fyller luften, og stemningen er høy. Daglig leder Kalle Fostervoll gleder seg over at de forventer 30 000 besøkende i løpet av arrangementet.
Det er imponerende å se at bordene i teltet er nesten utsolgt til priser opp til 14 000 kroner per bord. Totalt vil det utgjøre en betydelig sum over ni kvelder. Fostervoll understreker at de ikke bare gjør dette for pengenes skyld, men også for lidenskapen. Selv om de har hatt en god økonomisk utvikling, påpeker han at det ikke er så lukrativt som noen kanskje tror.
Sammenlignet med Oslo Bonanza AS, som hadde inntekter på 7,5 millioner i fjor, har oktoberfesten vist seg å påvirke omsetningen til andre barer på torget negativt. Barsjef Sarah Solheim fra Feber uttrykker frustrasjon over at de mister rundt 30 prosent av omsetningen på fredager og lørdager. Mange gjester går forbi uten å se dem på grunn av teltet, og det påvirker virksomheten deres.
Solheim og andre naboer påpeker at oktoberfesten har ført til en økning i småkriminalitet og ubehagelige situasjoner. De føler seg sperret inne bak teltet og har opplevd negative konsekvenser av arrangementet. Til tross for bekymringene og kritikken fra naboene, virker det som om arrangørene er lite opptatt av deres synspunkter.
Det er tydelig at det er en kulturkrasj mellom de som besøker oktoberfesten og de som vanligvis oppholder seg på Youngstorget. Barsjef Solheim forteller at gjestene deres unngår torget i oktober på grunn av den negative opplevelsen de har hatt. Dialogen med arrangørene har brutt sammen, og det virker som om det er lite håp om samarbeid for å løse konflikten.
Det er viktig å finne en balanse og respektere naboene når man arrangerer store begivenheter som oktoberfest. Å ta hensyn til omgivelsene og samarbeide med lokale virksomheter kan bidra til å skape en mer positiv opplevelse for alle involverte parter. Det er viktig å lytte til bekymringene og finne løsninger som gavner hele lokalsamfunnet.