Moldova äänestää tärkeistä asioista, kuten EU-jäsenyydestä ja presidentistä. Vaalit ovat sunnuntaina, ja kansa päättää, haluaako maa lähentyä EU:ta vai pysyä Venäjän vaikutuspiirissä. Moldovan viranomaiset ovat olleet valppaina torjuakseen Venäjän yrityksiä vaikuttaa vaalien tuloksiin.
Kansanäänestyksessä moldovalaisilta kysytään mielipidettä siitä, tulisiko EU-jäsenyys kirjata maan lakiin kansalliseksi tavoitteeksi. Monet näkevät EU-jäsenyyden ainoana mahdollisuutena vahvistaa Moldovan demokratiaa ja tuoda vaurautta ja rauhaa maahan.
Presidentinvaaleissa Maia Sandu on suosittu ehdokas ja pyrkii toiselle kaudelle. Hän on syyttänyt Venäjää vaikutusyrityksistä Moldovan politiikkaan. Venäjän epäillään yrittäneen vaikuttaa vaaleihin rahalla ja disinformaatiolla.
Moldovan poliisi on paljastanut laajan vaalivaikuttamisoperaation, jossa epäillään satojentuhansien ihmisten saaneen rahaa Venäjältä vaalien alla. Venäjä-mieliseen suuryrittäjään yhdistetyt henkilöt ovat olleet osallisina operaatiossa. Venäjän viranomaiset kiistävät syytökset.
Disinformaatio on myös ollut osa vaalivaikuttamista, ja Moldovan viranomaiset ovat pyrkineet torjumaan Venäjä-mielisten medioiden vaikutusta. Kansanäänestyksen osallistumisaktiivisuus on tärkeä tekijä, jotta tulos olisi pätevä.
Moldovan EU-jäsenyyden kannalta huolta aiheuttaa myös Venäjä-mielinen Transnistrian alue, joka julistautui itsenäiseksi vuonna 1990. Alueella on venäläissotilaita, ja se muodollisesti kuuluu Moldovalle.
Maia Sandu on tullut tunnetuksi korruptionvastaisesta työstään ja lupauksestaan uudistaa Moldovaa. Hänen kautensa aikana on tehty muutoksia oikeus- ja vaalijärjestelmiin, mutta häntä on myös kritisoitu taloustilanteen hoitamisen laiminlyönnistä.
Kokonaisuudessaan Moldovan vaalit ovat merkittävä askel maan tulevaisuuden kannalta, ja kansan mielipide EU-jäsenyydestä ja presidentistä vaikuttaa maan suuntaan lähivuosina. Vaikka Venäjän vaikutusyritykset ovat huolenaihe, moldovalaiset ovat päättäneet äänestää omien arvojensa puolesta.