news-14102024-140530

Miehet eivät enää halua erikoistua gynekologiaan Suomessa

Viime vuosina miesten määrä, jotka opiskelevat gynekologiksi, on laskenut jyrkästi. Yksi syy tähän on se, että naiset ovat haluttomia hakemaan tutkimuksia miesten lääkäreiltä.

Miehet lääketieteen opiskelijat sanovat, että ongelmia on jo opiskeluvaiheessa. 32-vuotias Juuso Isotalo, joka erikoistuu gynekologisiin sairauksiin ja synnytyksiin, huomasi opintojensa aikana, että monet naiset epäröivät olla tekemisissä miesten opiskelijoiden kanssa.

Isotalo, joka nyt työskentelee Turun yliopistollisen sairaalan naistenklinikalla, kertoo, että hänellä on vähemmän potilaita, jotka pyytävät naislääkäriä siitä lähtien kun hän siirtyi opiskelijasta työntekijäksi.

Potilailla on lakisääteinen oikeus valita, ja Isotalo myöntää, että potilailla on täysi oikeus kieltäytyä. ”Se voi liittyä uskontoon tai kulttuuriin. Heille voi olla tapahtunut jotain, tai heillä voi olla ollut huonoja kokemuksia”, hän sanoi.

Isotalon mielestä lääkärit ovat nyt herkempiä naisten terveysasioille kuin ennen. ”Naisten vaivoja, kipua ja epämukavuutta tutkimuksista tai toimenpiteistä vähäteltiin usein”, hän kertoi Ylelle.

Viisi yliopistoa kouluttaa lääkäreitä Suomessa. Tällä hetkellä vain Helsingin ja Turun yliopistoilla on miesopiskelijoita, jotka erikoistuvat gynekologiaan ja synnytyksiin.

Turussa Juuso Isotalo on ainoa gynekologian erikoistuva lääkäri. Hänellä on jäljellä yksi vuosi viisivuotisesta erikoiskoulutuksestaan.

Tilastokeskuksen tiedot osoittavat, että Helsingissä on vain seitsemän miesopiskelijaa, jotka erikoistuvat gynekologiaan.

Muutama vuosikymmen sitten tilanne oli hyvin erilainen, kun lääketiede oli enemmän miesvaltaista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedot korostavat merkittävää muutosta alalla viimeisten 40 vuoden aikana.

Synnytys- ja naistentautien professori Päivi Polo, jolla on 25 vuoden opetuskokemus, vahvistaa Isotalon havainnot siitä, että naiset eivät halua miesopiskelijoiden tutkivan heitä.