Ruoka maksaa nyt noin 20 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta sitten. Ruokakustannukset ovat nousseet 20 prosenttia vuodesta 2021 lähtien, kertoo Helsingin Sanomat maanantaina. Vaikka Suomen inflaatioprosentti on laskenut alle yhteen prosenttiin, kotitaloudet silti tuntevat nousevien hintojen puristuksen. Vuodesta 2021 lähtien ruokahinnat ovat nousseet yli 20 prosenttia, samoin asumisen kustannukset, raportoi Helsingin Sanomat.
Kuluttajahinnat Suomessa ovat nousseet lähes 17 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana. Merkittävimmät nousut, yli 20 prosenttia, ovat olleet ruoassa, asumisessa ja energiassa. Vaikka energian hinnat ovat hiljattain laskeneet, asumiskustannukset jatkavat nousuaan.
Lehden mukaan Suomi on yksi kalleimmista maista euroalueella. Tämä tapahtuu huolimatta inflaation hitaammasta kasvusta täällä viimeisen kolmen vuoden aikana verrattuna muihin EU-maihin.
Vaikka Euroopan keskuspankki on saanut inflaation hallintaan EU:n sisällä, Lähi-idän sodan eskaloituminen voisi HS:n mukaan jälleen nostaa energiahintoja, aiheuttaen uuden inflaation kiihtymisen koko euroalueella, myös Suomessa.
Laboratoriossa valmistettu proteiini
Maaseudun Tulevaisuus -lehti tutkii tulevaisuutta, jossa proteiinia tuotetaan tyhjästä. Solar Foods, jonka ilmoitettu tavoite on irrottaa ruoantuotanto maataloudesta, on saanut äskettäin proteiinijauheensa hyväksyttyä myyntiin Yhdysvalloissa. Proteiinipitoinen jauhe ei ole vielä saanut vihreää valoa EU:ssa.
Vantaalaisen yrityksen tavoitteena on myydä jauhe ruokateollisuudelle, eikä se valmista kuluttajatuotteita. Solar Foodsin Solein syntyy kasvattamalla solumassaa suurissa säiliöissä. MT selittää, että prosessi alkaa veden muuttamisella vedystä ja hapesta. Hapetus vapautuu ilmakehään, kun taas vety johdetaan 20 000 litran käymissäiliöön, jossa mikrobit hapettavat sen. Mikrobit tuottavat lopulta proteiinimassan sekoittumisen jälkeen hiilidioksidin ja pienen määrän hapen kanssa.
Spot-hinnat laskevat
Maanantaina spot-markkinoiden sähköhinnat ovat poikkeuksellisen alhaiset, jopa negatiiviset, kertoo Ilta-Sanomat Nordpoolin antamien tietojen perusteella. Spot-hinta saavuttaa nollan maanantaina, kun taas keskihinta on -0,09 senttiä kilowattitunnilta.
IS kuitenkin huomauttaa, että negatiiviset tuntihinnat eivät tarkoita, että sähkö olisi ilmaista, koska asiakkaiden on silti maksettava sähkönsiirrosta, johon sisältyy arvonlisävero.