Iranilainen Saber Kordestanchi teki historiaa Suomen 2023 verolistalla, sijoittuen maan 11. korkeimmin ansaitsevaksi – korkein sijoitus, jonka maahanmuuttaja on koskaan saavuttanut. Kuva: Hostaway Oy
38-vuotias maahanmuuttaja Iranista, Saber Kordestanchi, pääsi viime viikolla Suomen kärkiveronmaksajien listalle vuodelta 2023 ansaiten yli 20 miljoonaa euroa viime vuonna ohjelmistoyrityksensä Hostawayn kautta.
Kordestanchi on yksi ensimmäisistä maahanmuuttajista, joka on saavuttanut korkeimmat sijat Suomen verolistalla, sijoittuen juuri kymmenen kärjen ulkopuolelle 11. sijalle.
”Haluaisin, että esimerkkini innoittaa muita maahanmuuttajia, mutta epäröin määritellä roolimalleja vain taloudellisen menestyksen perusteella,” vastasi Kordestanchi kysyttäessä, näkeekö hän itsensä roolimallina.
Hän korosti, että Suomessa vaurautta ei juhlita samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa, mutta hän silti kokee, että taloudellinen menestys usein varjostaa muita ammatteja, kuten terveydenhuollon työntekijöitä ja opettajia. Hänen mielestään todelliset esikuvat ovat ihmisiä kuten hänen vanhempansa, molemmat sosiaalityöntekijöitä, jotka omistautuvat yhteisöilleen.
Hänen tulonsa ympärillä torstain veropäivän jälkeen ollut julkisuus oli ylivoimaista.
”Henkilökohtaisella tasolla huomio on järkyttävää, mutta yhteiskunnallisella tasolla avoimuus on hyvä asia. Toivoisin, että jokainen maa toimisi samalla tavalla,” hän sanoi.
Kordestanchi viittasi paljastuksiin kuten Panama-paperit todisteena avoimien taloudellisten tietojen tarpeellisuudesta.
Sijoittamista maahanmuuttajien yrityksiin
Hostawayn perustajana yhdessä Mikko Nurminen ja Marcus Räderin kanssa, Kordestanchi loi ohjelmiston auttamaan lyhytaikaisten vuokrien hallinnassa, kuten Airbnb:ssä.
Kun amerikkalainen pääomasijoitusyritys PSG Equity sijoitti viime vuonna yli 160 miljoonaa euroa Hostawayhin, perustajat myivät osan osakkeistaan turvaten merkittävät tulot.
Toisin kuin monet suurituloiset, Kordestanchi ei ole tuhlannut rahojaan ylellisyystuotteisiin. Sen sijaan hän aikoo sijoittaa yrityksiin, erityisesti niihin, joita johtavat maahanmuuttajat.
Hän muisteli, kuinka haastavaa oli löytää työpaikka, edetä urallaan ja saada rahoitusta Suomessa ulkomaalaisena, kokemus, jota monet maahanmuuttajayrittäjät ovat hänen kanssaan keskustelleet.
”Muutama päivä sitten juttelin ulkomaalaisen kuljettajan kanssa Uberissa. Hän sanoi haluavansa perustaa yrityksen, mutta mahdollisuudet olivat vähissä,” Kordestanchi kertoi Ylelle.
Hostawayn perustajat, vasemmalta oikealle, Saber Kordestanchi, Marcus Räder ja Mikko Nurminen. Kuva: Hostaway Oy
3 kuukauden sääntö voisi rajoittaa yrittäjyyden kasvua
Heijastaessaan matkaansa, Kordestanchi huomautti, että syrjintä työpaikoissa ja liiketoiminnassa voi vahingoittaa sekä yrityksiä että yhteiskuntaa. Vaikka Suomessa usein keskustellaan ”aivovuodosta”, tai suomalaisten muuttamisesta ulkomaille, hän uskoo, että vähemmän huomiota kiinnitetään ongelman kääntöpuoleen – maahanmuuttajien tuomiin panoksiin Suomelle.
Iranista kotoisin oleva Kordestanchi huomautti, että hänen varhaisen koulutuksensa, terveydenhuoltonsa ja muiden julkisten palveluidensa kustansi Iran. Kun hän muutti Suomeen 20-luvullaan, hän oli lähes täysin koulutettu ammattilainen, hyödyttäen Suomen työvoimaa.
”On hämmentävää, ettei kukaan tunnu ottavan tätä näkökulmaa huomioon,” hän huomautti.
Kordestanchi pelkää, että viimeaikaiset maahanmuuttopolitiikat voivat estää ulkomaista lahjakkuutta. Uudet vaatimukset tekevät maahanmuuttajien kansalaisuuden saamisesta vaikeampaa Suomessa verrattuna maihin kuten Saksaan.
Lisäksi ehdotettu ”kolmen kuukauden sääntö” pyrkii liittämään työhön liittyvät oleskeluluvat tiukemmin työllisyyteen, asettaen ne, joilla on tällaiset luvat ja jotka jäävät työttömiksi, vaaraan karkotuksesta, jos he eivät saa uutta työtä kolmen kuukauden kuluessa.
Kordestanchi sanoi uskovansa, että tämä politiikka estäisi riskinottamista. Hän muisteli aikaa, jolloin oli virallisesti työtön noin kuusi kuukautta kehittäessään Hostawayn ohjelmistoa.
”Jos kolmen kuukauden sääntö olisi ollut voimassa, en olisi uskaltanut irtisanoutua työstäni yrityksen perustamiseksi.”
Hän myös huomautti, että hänen 7,2 miljoonan euron veromaksunsa tänä vuonna yksin ei olisi koskaan toteutunut tällaisten rajoitusten alla.