Koulut ottavat erilaisia lähestymistapoja ramadanin paastoon

Suomen muslimoppilaiden määrän kasvaessa, eräät koulut tarjoavat ohjeita ramadanin paastosta, kun taas toiset eivät. Joissakin kouluissa on kehotettu vanhempia rajoittamaan ramadanin paastoa koulupäivien ulkopuolelle. Helsingin kaupungin perusopetuksen johtaja Ville Raatikainen kertoi STT:lle, että kaupunki on antanut kouluilleen ohjeet ramadanin paastoon liittyen. Yksi Helsingin kouluista pyysi nuorempien oppilaiden vanhempia rajoittamaan paastoa viikonloppuihin tai koulupäivien jälkeen.

Kulttuurista opetusta koko oppilaskunnalle

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n Päivi Lyhykäinen oli samaa mieltä tästä ohjeesta ja mainitsi, että toisessa koulussa oli keskusteltu ramadanista aamunavauksessa. ”Tämä on kulttuurista opetusta koko oppilaskunnalle”, hän selitti. Toisaalta kaikki koulut eivät ole kokeneet tarvetta tarjota ohjeita ramadanista, kuten Ahvenisjärven koulu Tampereella. ”Koulu ei voi ottaa kantaa siihen, osallistuvatko oppilaat ramadanin paastoon vai eivät”, kertoi rehtori Marika Korpinurmi.

Tampereen Ahvenisjärvi-koulussa on kaupungin suurin muslimioppilaiden määrä, mikä tekee ramadanista melko yleisen uskonnollisen harjoituksen. ”Se ei aiheuta tai vaadi mitään erityisjärjestelyjä. Emme ole lähettäneet erityisohjeita huoltajille liittyen paastoon. Emme myöskään ole havainneet tilannetta, jossa muslimioppilaat olisivat valvoneet muiden muslimioppilaiden paastoa”, hän lisäsi. Korpinurmen mukaan hänen koulussaan nuorimmat lapset eivät paastoa ramadanin aikana. ”Mutta jos nuoren oppilaan paasto aiheuttaisi ongelmia koulussa, opettaja soittaisi lapsen vanhemmille ja keskustelisi asiasta heidän kanssaan”, hän sanoi.

Ramadanin paasto tarkoittaa syömättä olemista päivänvalon aikana. Kun ramadan osuu Suomen kesäkuukausiin, se on erityisen haastava testi, sillä päivänvalo kestää lähes koko päivän. Muslimit noudattavat kuitenkin yleensä aikoja auringonnoususta ja -laskusta Mekassa, islamin pyhässä kaupungissa, vaikka noudattavatkin paastoa Suomessa.