Askerin kunnanjohtaja esittää muutosehdotuksia koulurakenteeseen, joiden seurauksena kunnan talous on merkittävästi heikentynyt. Kuntien uusi tulorakenne aiheuttaa suuria taloudellisia seurauksia Askerin kunnalle, ja tämä tarkoittaa sitä, että kunnan taloudelliset resurssit ovat huomattavasti pienentyneet. Tämä johtuu muun muassa verotulojen menetyksestä, korkeasta lainamäärästä, kasvavista korkokuluista ja korkeasta hintojen noususta.
Kunnanjohtaja on tehnyt selvityksiä muutostoimenpiteistä kaikilla palvelualueilla, ja ehdottaa muun muassa neljän koulun lakkauttamista:
– Solbergin ala-aste
– Folkestadin ala-aste
– Hyggenin ala-aste
– Røykenin yläaste
Kunnan tavoitteena on saada aikaan suurempia kouluja, joissa on vahvemmat opetusalan ammattilaiset. Koulujen lakkauttamisen jälkeen kunnassa järjestetään neljä erillistä julkista kuulemista, joiden määräaika päättyy 7. marraskuuta 2024.
Kunnanjohtaja on korostanut, että asukkaiden mielipiteet ovat tärkeitä päätöksenteossa. Lapset ja nuoret saavat tietoa, heitä kuullaan ja heillä on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä osana kuulemismenettelyä. Kuntalaiset saavat osallistua päätöksentekoon erilaisten kysymysten kautta, jotka on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille.
Koulujen lakkauttamisen myötä kunnalle syntyy pysyviä säästöjä, jotka eivät vaikuta opettajien määrään, vaan Asker pysyy edelleen valtakunnallisen normin yläpuolella. Jos koulujen lakkauttamista ei hyväksytä, on tehtävä muita muutostoimenpiteitä kasvatusalalla, kuten leikkauksia opettajien, erityisopetuksen, kouluterveydenhuollon tai lastensuojelun henkilöstöön.
Kunnan omistusohjelmassa 2023-2024 suunniteltiin tehokkuuden lisäämistä ja henkilöstömitoitusten sopeuttamista. Uusien taloudellisten raamien myötä tehokkuuden lisääminen ei kuitenkaan ole mahdollista ilman että se vaikuttaisi palveluiden laatuun ja laajuuteen. Kunnanjohtaja Lars Bjerke korostaa, että ilman rakenteellisia muutoksia kunnan on tehtävä henkilöstöleikkauksia huomattavasti suuremmassa mittakaavassa kuin aiemmin.
Koulujen lakkauttamisen perusteena ovat koulujen koko, ikä ja kunnostustarpeet sekä lähellä sijaitsevien koulujen kapasiteetti ottaa vastaan lisää oppilaita. Pienet koulut suurilla kunnostustarpeilla alueilla, joilla toisilla kouluilla on kapasiteettia ottaa vastaan lisää oppilaita, ovat nyt ehdotettuina lakkautettaviksi.
Kunnan suunnitelmiin kuuluu myös harkita muita muutostoimenpiteitä, jos koulujen lakkauttamista ei hyväksytä. Näitä voivat olla esimerkiksi 30 kokopäiväisen työntekijän vähentäminen opettajien, erityisopetuksen, kouluterveydenhuollon tai lastensuojelun parissa. Tällaiset toimenpiteet vaikuttaisivat palveluiden laatuun.
Askerin kunnan tulevaisuudensuunnitelmia koskien koulujen lakkauttamista ja muutostoimenpiteitä tullaan käsittelemään eri toimielimissä ennen lopullista päätöstä kunnanvaltuustossa. Päätökset koulujen lakkauttamisesta ja muista muutoksista tulevat vaikuttamaan kunnan kasvatusalalla ja palveluiden laadussa.