news-15092024-111153

Klimaendringer aiheuttivat 200 metriä korkean tsunamin Grönlannissa

Tutkijat eivät ymmärtäneet, mitä tapahtui Grönlannissa syyskuussa 2023. Yhdeksän päivän ajan maailmanlaajuiset mittarit rekisteröivät maan värähtelyjä, niin sanottua seismologista aktiivisuutta. Nyt tuore tutkimusartikkeli Science-lehdessä on valaissut tapahtumien kulkua. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja paikan geologiset olosuhteet johtivat valtavaan tsunamiin, joka vyöryi maan yli, kertoo tanskalainen DR.

Tutkijoiden mukaan ensimmäinen aalto oli 200 metriä korkea. Se heilui edestakaisin vuonon sisällä, mikä rekisteröitiin värähtelyinä ympäri maailmaa. Mutta miten ilmastonmuutokset voivat johtaa tsunamiin?

Dominovaikutus

Sulava jäätikkö on laukaiseva tekijä tutkijoiden mukaan. He havaitsivat, että jää on pienentynyt viime vuosina. ”Tämä voidaan liittää ilmastonmuutokseen, joka saa jäätiköt vetäytymään Arktiksessa”, sanoo Kristian Svennevig DR:lle. Hän on tutkija Tanskan geologisen tutkimuskeskuksen ja yhden 68 tutkijan takana olevan artikkelin takana. Pienentyvä jää teki vuorista jäätikön yläpuolella epävakaan, mikä johti vuorivyöryyn. Alaspäin tullut osa oli 600 kertaa 200 metriä. Vertailun vuoksi Tanskan korkein huippu on 170,86 metriä.

Syyskuussa 2023 tsunamiin ei ollut todistajia, mutta DR:n video näyttää alueen, missä se tapahtui. Vuorivyöry putosi 1,2 kilometriä alas pitkään Dickson-vuonoon. Juuri vuonon muoto edisti korkeaa aaltoa. Se piti valtavat voimat vuonon sisällä. Tsunami heilui edestakaisin useita päiviä ennen kuin se laantui. Tämä tsunami oli siis täysin erilainen kuin vuoden 2004 Intian valtameren tsunami, joka vaati 225 000 ihmisen hengen. Se aiheutui maanjäristyksestä, joka synnytti matalia mutta voimakkaita aaltoja laajalla alueella.

Olisi voinut olla valtavia seurauksia

Dickson-vuono sijaitsee autiolla alueella Itä-Grönlannissa. Kukaan ei siis loukkaantunut. Jos tsunami olisi tapahtunut toisaalla, tilanne olisi voinut olla aivan toinen. ”Grönlannissa ihmiset asuvat rannikolla, joten jos tällainen tapahtuma tapahtuu asutulla alueella, sillä olisi katastrofaalisia seurauksia”, sanoo Brian Jensen, Tanskan puolustusvoimien yksikön komentaja Grönlannissa DR:lle.

Tällä kertaa se vaikutti vain yhteen Tanskan laivaston kesäasemasta, josta miehistöt olivat juuri poistuneet. Todennäköisesti ei viimeinen kerta

Aalto luo yhä epävarmuutta tutkijoille. Vaikka he nyt tietävät, mitä tapahtui, vuorivyöry ja sen jälkeinen aalto yllättivät. ”Jää ohenee, vuori romahtaa ja laukaisee tämän aallon. Alueella, missä emme olisi uskoneet näiden valtavien vuorivyöryjen tapahtuvan”, sanoo Kristian Svennevig DR:lle. Siksi he eivät tiedä, kuinka monta tsunamiä tai vuorivyöryä saattaa kohdata Grönlantia tulevaisuudessa. Mutta yksi asia tutkija on varma: ”Ainoa mitä voimme sanoa, on että tulevaisuudessa tapahtuu enemmän ja suurempia vuorivyöryjä ilmastonmuutoksen seurauksena.”

Jäätiköt sulavat pois

Grönlanti on suurimmaksi osaksi ollut peitetty jäätiköillä – mutta ne ovat sulamassa. Tammikuussa Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Grönlannin jäätikkö on sulanut noin viidesosan enemmän kuin aiemmin arvioitiin. Satelliittikuvat osoittivat, että 179 tutkitusta jäätiköstä oli merkittävästi pienentynyt vuodesta 1985 lähtien. 27 oli suunnilleen samankokoisia, kun taas yksi oli hieman kasvanut.

Publisert 13.09.2024, kl. 14.19

Oppdatert 13.09.2024, kl. 16.19