Kiinan osakemarkkinat ovat kokeneet tänä viikkona merkittävän nousun, joka on ollut suurin lähes 16 vuoteen. Manner-Kiinan CSI 300 -indeksi on noussut peräti 15 prosenttia, mikä on merkittävä viikkokohtainen kasvu vuoden 2008 jälkeen. Samanaikaisesti Hongkongissa Hang Seng -indeksi on vahvistunut yli 13 prosenttia ja sulkeutunut korkeimmalle tasolleen 19 kuukauteen. Näiden nousujen taustalla ovat tiistaina julkistetut mittavat elvytystoimet, joiden tavoitteena on tukea Kiinan taloutta.
Elvytystoimilla pyritään vauhdittamaan Kiinan taloutta helpottamalla asuntomarkkinoiden tilannetta ja keventämällä rahapolitiikkaa. Erityisesti maan kiinteistösektoria on painanut alakulo jo neljän vuoden ajan. Viime vuonna vastaavanlaiset elvytystoimet toteutettiin vastauksena maailmanlaajuiseen finanssikriisiin. Nyt toivotaan, että nämä toimet auttavat talouden kasvua ja lisäävät kuluttajien luottamusta.
Seuraava viikko Kiinan pörsseissä on vapaaviikko, mutta heti sen jälkeen saamme tietoa Kiinan syyskuun virallisista ja Caixinin teollisuuden ostopäällikköindekseistä. Kiinan talous on asetettu viralliseksi kasvutavoitteeksi viisi prosenttia tälle vuodelle, mutta monet ennustuslaitokset ja pankit pitävät tätä liian optimistisena. Esimerkiksi investointipankki Goldman Sachs arvioi talouden kasvavan 4,7 prosentilla. Kiinan talous on ajautunut deflatoriseen tilanteeseen, jossa esiintyy laaja-alaista hintojen laskupainetta.
Kiinan presidentti Xi Jinpingin suurimpana huolenaiheena on heikko kuluttajaluottamus, joka on vahvasti sidoksissa maan asuntomarkkinoiden ongelmiin. Kiinalaisten kotitalouksien varallisuus on suurelta osin kiinni asunnoissa, ja asuntomarkkinoiden korjaamiseksi on tehty merkittäviä toimenpiteitä. Esimerkiksi keskushallinto on purkanut uusien asuntojen hintakontrollin, mikä mahdollistaa uusien asuntojen hintojen laskemisen vapaammin.
Kiinan keskuspankki on ryhtynyt elvytystoimiin laskemalla omaa korkotasoaan ja vaatimalla pankeilta vähemmän käteisvaroja. Tämä lisää liikepankkien varoja arviolta yli 127 miljardilla juanilla. Pankeille avautuu mahdollisuus lainata enemmän rahaa yrityksille ja valtionyhtiöille, jotta ne ostaisivat myymättömiä asuntoja ja kohentaisivat asuntomarkkinoita sekä kuluttajien luottamusta.
Kiinan talouden tilanne on velkadeflatorinen, jossa yritykset ja kotitaloudet keskittyvät velkojen lyhentämiseen investointien ja kulutuksen sijaan. Epäluottamus talouteen on näkynyt myös pakona pitkään korkoon, ja Kiinan valtionlainojen korot ovat olleet historiallisen alhaisella tasolla. Korkoero Kiinan ja Japanin välillä on pienentynyt merkittävästi, mikä kuvastaa kasvavaa optimismia Japanin talouden suhteen ja kasvavaa pessimismiä Kiinan keskipitkän ja pitkän aikavälin näkymiin.