Kiinan markkinat reagoivat nopeasti Fedin tuplalaskuun
Rahapolitiikka kevenee nyt ympäri maailman. Euroopan keskuspankki jatkoi koronlaskujaan tässä kuussa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed otti rivakan lähdön leikkaamalla korkoja puolella prosenttiyksiköllä viime viikolla. Nyt Kiinan keskuspankki ilmoitti alentavansa korkoja ja lisäävänsä likviditeettiä markkinoille.
Kiinan keskuspankin päätöksiä
Kiinan keskuspankki ilmoitti useista saman aikaisista elvyttävistä toimista. Keskuspankki laski ohjauskorkoaan ja kertoi uudesta pelastuspaketista vaikeuksissa oleville kiinteistömarkkinoille. Keskuspankki lisäsi myös likviditeettiä maan osakemarkkinoille.
Kiinan valuutta on osittain sidoksissa dollariin, ja sitä kautta haavoittuvainen Yhdysvaltain koroille. Korkorasituksen ollessa suuri tapahtuu pääomien ulosvirtausta ja valuuttaan kohdistuu painetta. Riippuvuus Yhdysvaltain rahapolitiikasta on ollut yksi syy, miksi Kiina on ollut varovainen elvyttämään taloutta enemmän. Fedin kääntyminen auttaa siis myös Kiinaa.
Kiinan todennäköisesti elvytettävä lisää
Hähnel ottaa esimerkiksi Hongkongin, jonka valuutta on täysin sidottu Yhdysvaltain dollariin ja jolla on oltava samat korkotasot. Aiemmin kun Kiinalla meni hyvin, Hongkong nautti alhaisista korkotasoista Yhdysvaltojen ansiosta. Nyt tilanne on ollut täysin päinvastainen. Kiinalla on mennyt huonosti ja Hongkong on kärsinyt korkeista koroista.
Kiina on ollut tähän asti varovainen elvyttämään ja toivonut, että maan kiinteistökriisi helpottaisi luonnollista kautta, mutta viime aikoina maassa on huolestuttu siitä, että taloudellinen aktiviteetti hidastuu liian nopeasti. Monet sijoittajat ovat odottaneet Kiinan ryhtyvän elvyttämään taloutta vielä paljon voimakkaammin. Vaikka keskuspankin päätös on merkittävä, se ei ole vielä elvytyssinko, jollaista jotkut ovat povanneet Kiinan virittelevän.
Kiina on avannut elvytyshanoja hiljalleen. Hähnel uskoo, että Kiinan on todennäköisesti elvytettävä vielä nykyistä enemmän. ”He ovat asteittain tulossa tietoisemmiksi siitä, että taloustilanne on Kiinalle melko ankara.”
Tavoitteena olla johtava ja omavarainen
Kiinasta on kuulunut viime aikoina huonoja talousuutisia. Maan valtava kiinteistökupla on puhjennut ja talous on suistunut deflaatioon. Lyhyt aikaväli ei kuitenkaan kerro kaikkea. Kiinassa on käynnissä iso talouden muutosprosessi. Kiinteistövetoinen kasvu halutaan jättää taakse. Presidentti Xi Jinpingin tavoitteena on tasa-arvoisempi ja sosialistisempi malli, jossa fokus on korkeassa teknologiassa ja huippuluokan valmistavassa teollisuudessa.
Kiina haluaa olla maailman johtava ja omavarainen talous. Kiina on myös onnistunut monilla sektoreilla, kuten puhtaissa teknologioissa, sähköautoissa, akuissa sekä junien ja lentokoneiden valmistuksessa.
Suhtautuminen vaihdellut laidasta laitaan
Vaikka geopoliittinen tilanne on kiristynyt, monet länsiyhtiöt tunnistavat yhä Kiinan markkinoiden mahdollisuudet ja ajattelevat Hähnelin mukaan, että niiden on pakko pysyä maassa, jotta ne säilyvät kilpailukykyisinä paitsi Kiinassa myös globaalisti. Länsiyhtiöt ovat nykyään tietoisempia Kiinaan liittyvistä riskeistä, mikä on tervettä. Aiemmin kuviteltiin, että kaupanteko Kiinan kanssa johtaa maan avautumiseen ja ehkä jopa demokratisoitumiseen. Näin ei tapahtunut.
Yhdysvallat painostaa Kiinaa, mutta se painostaa myös Eurooppaa pysymään rintamassa Kiinaa vastaan. Euroopan on puristuksessa ajateltava myös omia intressejään. Painetta tulee geopolitiikan lisäksi politiikan puolelta.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ehdolla oleva Donald Trump on saavuttanut suosiota lupaamalla keskiluokalle, että hän palauttaa Kiinaan ulkoistetun tuotannon takaisin. Sama poliittinen paine näkyy myös Euroopassa, missä keskiluokka on tyytymätöntä, ja protestoi vaaleissa äänestämällä äärilaidan populisteja.
Hallitsee monia sektoreita
Hähnelin mukaan pessimismin alle jää tärkeitä seikkoja, kuten se, että Kiinasta on tulossa maailman johtava talous lukuisilla osa-alueilla. Aiemmin eurooppalaisyhtiöt dominoivat automarkkinoita. Nyt Kiina on kiilaamassa kärkeen. Kiina hallitsee vihreän teknologian sektoria. Se valmistaa noin 70 prosenttia akuista. Huipulla se valmisti 80–90 prosenttia Euroopan aurinkopaneeleista. Vähemmän kuulee puhuttavan siitä, että Kiinalla on 50 prosentin markkinaosuus älypuhelimissa Afrikassa. Lääketeollisuudessa Kiina on valtava peluri. Kiina valmistaa maailman nopeimpia junia, ja se on juuri lanseerannut oman kaupallisen lentokoneen.
Kaiken kaikkiaan Kiina on siis maailmanlaajuisesti merkittävä talousmahti, joka on vahvistumassa monilla eri sektoreilla. Sen rooli globaalissa taloudessa kasvaa jatkuvasti, ja sen vaikutusvalta niin Aasiassa kuin muuallakin maailmassa on korkea. Kiinan talouden kehitystä kannattaa seurata tarkasti, sillä sen päätökset ja toimenpiteet vaikuttavat laajasti kansainväliseen talouteen.