Itä-Suomen lentokentät palaavat radiolinkkijärjestelmiin GPS-häiriöiden vuoksi
Itä-Suomen alueella on ollut häiriöitä GPS-signaaleissa, mikä on johtanut siihen, että joillakin lennoilla ei ole ollut mahdollisuutta laskeutua. Uutiskuvassa on Ryanairin lentokone Lappeenrannan lentokentällä elokuussa 2024. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Kolme lentokenttää Itä-Suomessa ottaa uudelleen käyttöön vanhanaikaiset radionavigointilaitteet helpottaakseen lentokoneiden laskeutumista, kun GPS-häiriöitä havaitaan.
1960-luvulla kehitetty radiopohjainen Distance Measuring Equipment (DME) oli laajalti käytössä ilmailualalla ennen GPS-teknologian yleistymistä.
Uutistoimisto Reutersin mukaan suomalaisviranomaiset uskovat Venäjän häiritsevän GPS-signaaleja Itä-Suomessa ja Itämeren alueella, kun Moskova pyrkii suojelemaan öljysatamia ja muita kriittisiä infrastruktuureja Ukrainan ilmahyökkäyksiltä tai drooneilta.
GPS-häiriöitä on esiintynyt merkittävästi Suomen itärajan läheisyydessä siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, kertoo Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ja häiriöitä raportoidaan päivittäin.
Suomen Merivartiosto kertoi viime viikolla havainneensa jatkuvia häiriöitä satelliittinavigointisignaaleissa Itämerellä, mikä on johtanut siihen, että toimenpiteisiin on ryhdytty varmistaakseen, etteivät eksyneet alukset joudu karille.
GPS-signaalien häiriö on myös johtanut siihen, että joillakin lennoilla ei ole ollut mahdollisuutta laskeutua Itä-Suomen alueen lentokentille, mukaan lukien kotimaan lento Helsingistä Joensuuhun kesäkuussa, joka joutui palaamaan Helsinki-Vantaan lentokentälle epäonnistuttuaan laskeutumisessa Joensuuhun. Vastaava tapaus sattui elokuussa.
Moskova on kiistänyt osallisuutensa.
Reutersin mukaan Joensuun ja Savonlinnan lentokentät ovat jo ottaneet käyttöön radionavigointilaitteet, kun taas Lappeenrannan lentokenttä aikoo aloittaa niiden käytön mahdollisimman pian.