news-08112024-220450

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kehotti Suomen hallitusta tekemään syvempiä taloudellisia säätöjä velkaantumisasteen alentamiseksi suhteessa BKT:hen. IMF:n julkaisemassa raportissa perjantaina IMF kiitti pääministeri Petteri Orpon (Kok.) hallituksen viime keväästä lähtien aloittamia taloudellisia säätötoimenpiteitä. Washingtonissa sijaitseva YK:n järjestö kehotti kuitenkin tekemään syvempiä taloudellisia säätöjä velkaantumisasteen vakauttamiseksi ja alentamiseksi keskipitkällä aikavälillä.

IMF:n raportti, jota kutsutaan sen ’päätöslausumaksi’ Suomen taloudesta, ennustaa, että Suomi kokee yhden maailman jyrkimmistä BKT:n laskuista tänä vuonna. Talouden odotetaan pienenevän 0,2 prosenttia, verrattuna EU:n 1,1 prosentin ja muiden teollisuusmaiden 1,8 prosentin keskimääräiseen kasvuun. Neljä muuta pohjoismaata ovat kaikki kasvussa tänä vuonna. Suomi on samankaltaisessa tilanteessa kuin Irlanti, kun taas Viro ja Itävalta voisivat nähdä suurempia BKT:n laskuja tänä vuonna.

IMF korostaa, että Suomen talous on alkanut toipua taantumasta. Se ennustaa 1,6 prosentin kasvua ensi vuonna ja suunnilleen samalla tasolla tulevina vuosina – vaikka se huomauttaa, että talousnäkymät ovat alttiita ulkoisille riskeille, kuten Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. IMF:n mukaan Suomen hallituksen olisi toteutettava lisää taloudellisia toimenpiteitä vuonna 2026 ja sen jälkeen varmistaakseen, että velka vähenee. Se huomauttaa, että terveys- ja sosiaalipalveluiden kustannukset sekä puolustukseen ja maahanmuuttoon liittyvät menot ovat laajentaneet alijäämää.

Purra: Lisää taloudellisia toimenpiteitä tulossa

Perjantaina talousministeriö totesi, että raportti osoittaa, että IMF tukee hallituksen talouspolitiikkaa. ”Seuraamme tilannetta ja arvioimme tarvetta lisätoimiin keskipitkän aikavälin politiikkakatsauksessa ensi keväänä,” talousministeri Riikka Purra (ps.) sanoi. Purra korosti, että hallitus on toteuttanut kasvutoimenpiteitä ja rakenteellisia uudistuksia esimerkiksi työmarkkinoilla ja väitti, että ne helpottavat julkisen talouden tasapainottamista. ”Kasvutoimenpiteiden ja rakenteellisten uudistusten vaikutukset tulevat näkyviin ajan myötä,” hän sanoi ja lisäsi, että hallitus kehittää uusia toimenpiteitä. Syyskuussa elinkeinoministeriö perusti uusia kolmikantaisia työryhmiä laatimaan lisää työmarkkinareformeja.

IMF:n lausunnot perustuvat järjestön asiantuntijoiden arvioihin ja keskusteluihin suomalaisten viranomaisten, työmarkkinaorganisaatioiden, rahoituslaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.