news-25102024-095415

Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen on kommentoinut lehden politiikan toimittaja Lauri Nurmen kirjoittamaa kohuttua uutuuskirjaa entisestä pääministeri Sanna Marinista (sd). Kauppinen painottaa, että vaikka lähdesuoja on tärkeä ja kaikille itsestään selvää, se ei tarkoita, että kaikki journalistien käymät keskustelut ovat automaattisesti lähdesuojan takana olevia asioita.

Kauppinen korostaa, että journalistin ohjeiden mukaan haastateltavalla on oikeus tietää, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi. Tämän perusteella journalisti ei voi julkaista tietoja keskusteluistaan vapaasti, vaikka niiden luottamuksellisuudesta ei olisi erityisesti sovittu.

Keskustelua herätti Marinin viesti, jossa hän kertoi, ettei häneltä oltu pyydetty lupaa yksityisten keskusteluiden siteeraamiseen tai annettu mahdollisuutta sitaattien tarkistamiseen. Kauppinen arvioi, ettei Nurmi ole käynyt lähdesuojalla suojattuja taustakeskusteluja Marinin kanssa, vaan on keskustellut heidän kanssaan muuten vain.

Marin on myös ilmoittanut, että kirjan sisältämät tiedot ovat virheellisiä ja että sekä presidentti Sauli Niinistö että entinen pääministeri Antti Rinne ovat kiistäneet kirjan tiedot. Kauppinen painottaa, että on tärkeää huomioida haastateltavan oikeus tietää, millä tavalla hänen sanomisiaan tullaan käyttämään.

Kauppinen ei ole itse lukenut Nurmen kirjoittamaa kirjaa etukäteen eikä hän ole ottanut kantaa sen sisältöön, koska Nurmi tekee kirjat työajan ulkopuolella. Hän myös pohtii sitä, että Marin ei ole eritellyt tarkemmin, mitä virheellisiä tietoja kirjassa mahdollisesti on.

Toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Robert Sundman kommentoi, että journalistin ohjeiden mukaan haastateltavalla on oikeus tietää, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai tausta-aineistoksi. Sundman myös pohtii sitä, että toimittajalla tulisi olla oikeus päättää, haluaako hän puhua taustaksi vai kommentoida asioita nimellään.

Sundman ei tunnista sellaista käytäntöä, että taustakeskusteluille voitaisiin asettaa vanhenemispäivä, jonka jälkeen ne olisivat avoimia. Hän korostaa, että keskusteluissa tulisi olla selvää, mistä lähtökohdista ne käydään.

Kaiken kaikkiaan tilanne herättää kysymyksiä journalistien ja haastateltavien välisestä luottamuksesta sekä siitä, miten keskusteluja käytetään ja julkaistaan. On tärkeää noudattaa journalistin ohjeita ja kunnioittaa haastateltavien oikeuksia tiedon käyttöön.