Det kansainvälinen energi-toimisto (IEA) näkee mahdollisuuksia öljyn ja kaasun ylijäämään sekä energiahintojen laskuun vuoteen 2030 mennessä, tuoreen ”World Energy Outlook” -raportin mukaan.
IEA uskoo, että toisella puoliskolla 2020-luvulla suurempi saatavuus – tai jopa ylijäämä – öljyä ja maakaasua antaa meille hyvin erilaisen energiamaailman kuin se, jonka olemme kokeneet energiakriisin aikana, riippuen siitä, miten geopoliittinen jännite kehittyy, kertoo IEA:n pääjohtaja Fatih Birol. Hän sanoo myös, että hinnat laskevat, mikä helpottaa kuluttajia, jotka ovat kärsineet hintojen noususta. Hän toteaa, että poliitikoilla voi olla tilaa lisätä sijoituksia puhtaaseen energiaan ja poistaa tehottomat fossiiliset energiatuet.
IEA: n mukaan tarvitaan haavoittuvan energi järjestelmän uudelleenjärjestelyä. Tällä hetkellä esimerkiksi eskaloituva konflikti Lähi-idässä ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttavat geopoliittista epävarmuutta.
IEA arvioi, että sekä öljyn että nestemäisen maakaasun (LNG) ylijäämää voi syntyä 2020-luvun loppuun mennessä. LNG-vientikapasiteetin odotetaan kasvavan 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, johtajinaan Yhdysvallat ja Qatar. IEA kirjoittaa ”tarkkaanalyysissämme markkinatasapainosta ja toimitusketjuista näkyvät öljyn ja LNG: n tarjonnan ylijäämä toisella puoliskolla 2020-lukua”.
IEA: n mukaan olje- ja kaasuhintojen ennusteet ovat hyvin erilaisia kolmessa IEA-skenaariossa. Jos nykyinen politiikka jatkuu (STEPS), öljyn hinta voi pysyä nykyisillä tasoillaan noin 75–80 dollarin tynnyriltä vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan ”ilmastoystävällisissä” IEA-skenaarioissa öljyn hinta laskee merkittävästi enemmän.
Investoinnit puhtaaseen energiaan ovat nyt noin 2000 miljardia dollaria vuodessa, noin kaksinkertainen verrattuna uuteen öljyyn, kaasuun ja hiileen investoituun summaan, IEA: n mukaan. 2023 rakennettiin 560 gigawattia uusiutuvaa energiaa.
IEA odottaa, että uusiutuvan energian kapasiteetti maailmassa kasvaa 10 000 gigawattiin vuoteen 2030 mennessä, nykyisestä 4 250 gigawatista. Tämä ei riitä saavuttamaan COP28 ilmastokokouksessa asetettua tavoitetta uusiutuvien investointien kolminkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä, mutta se voi auttaa vähentämään globaalia kivihiilivoiman käyttöä IEA: n mukaan.