news-16092024-113005

HS: n poliisijutun oikeuskäsittely – Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti Helsingin Sanomien noin kolmen vuoden takaisesta poliisijutusta. Syyttäjä vaatii rangaistuksia useille syytetyille, muun muassa Paavo Teittiselle, Antero Mukalle ja Kaius Niemelle.

HS:n edustajat kiistävät syytteet ja seisovat jutun takana. Oikeudenkäynnin pääkäsittely kestää lokakuun alkuun asti.

Jutun taustalla oli Helsingin poliisilaitoksen seksuaalirikostutkinnassa työskennelleen poliisimiehen toiminta. Poliisimies oli hakeutunut seksisuhteeseen nuoren miehen kanssa, joka oli aiemmin ollut hänen tutkimansa seksuaalirikosvyyhdin uhri.

HS:n julkaisemassa artikkelissa kerrottiin poliisimiehen toiminnasta ja väitettiin, että hänen omilla laitteillaan oli ollut kuvia ja videoita vähäpukeisista lapsista tai nuorista. Vaikka miehen syyllisyys kuvien ja videoiden hallussapitoon ei ole vahvistunut, syyttäjät katsovat, että HS:n juttu sisälsi valheellisia tietoja tai vihjauksia poliisimiehestä.

Poliisimies on oikeudenkäynnissä asianomistajan eli mahdollisen rikoksen uhrin asemassa. Hän vaatii 30 000 euron kärsimyskorvausta HS:n jutun vuoksi.

Syyttäjät vaativat rangaistuksia törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämän loukkaamisesta sekä päätoimittajarikkomuksesta. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Syyttäjät vaativat ehdollisia vankeusrangaistuksia kaikille syytetyille paitsi yhdelle, jolle vaaditaan sakkoja. Syytetyt ovat jutun kirjoittanut toimittaja, päätoimittaja ja ulkopuolinen henkilö, joka esiintyi jutussa nimellä ”Niko”.

Syytteet liittyvät poliisimiehen ja Niko-nimellä esiintyneen henkilön suhteeseen sekä HS:n jutun sensaatiohakuisuuteen. Syyttäjien mukaan juttu antoi virheellisen kuvan poliisimiehen toiminnasta ja loukkasi hänen kunniaansa.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös päätoimittajien vastuuta jutun julkaisemisesta. Syyttäjät katsovat, että päätoimittajat laiminlöivät johtamis- ja valvontavastuunsa, mikä johti virheellisten tietojen leviämiseen.

Helsingin Sanomien edustajat ovat vakuuttaneet seisovansa jutun takana ja puolustavat sitä tutkivana journalismina. He korostavat, että jutussa ei henkilöidä ketään ja sen tarkoituksena oli arvioida poliisin toimintaa asianmukaisuuden näkökulmasta.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely jatkuu lokakuun alkuun asti, ja syyttäjät vaativat Virkamerkin varjossa -jutun poistamista netistä. Asianajaja Kai Kotiranta korostaa oikeudenkäynnin tärkeyttä sananvapauden näkökulmasta ja vakuuttaa päämiehensä ja Helsingin Sanomien seisovan jutun takana.