news-26092024-223340

HPV-vaksinoiden hankinta: Tehokkuus tärkeämpää kuin hinta

ÅPEN KONKURRANSE: – I kvalitetskriteriene er det ikke lagt noen føringer for den ene eller andre vaksinen. Det er fullt mulig for begge de aktuelle leverandørene å vinne konkurransen, hvor også pris er et kriterium, sier Nicolai Maric Bjørnæs, leder for legemiddelanskaffelser i Sykehusinnkjøp.

Sykehusinnkjøp on nyt julkaissut uuden tarjouskilpailun ihmisen papilloomavirusta (HPV) vastaanottavien rokotteiden hankinnasta neljän vuoden aikana 692 miljoonan kruunun arvosta. Rokotteen tehokkuutta arvioidaan enemmän kuin hintaa. – Molemmille kyseisille toimittajille on täysin mahdollista voittaa kilpailu, huomauttaa Sykehusinnkjøp.

Laatua eli rokotteen tehokkuutta painotetaan 70 prosenttia tarjouksessa, ja hintaa painotetaan vain 30 prosenttia, osoittaa tällä viikolla julkaistu kilpailutusasiakirja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että HPV-rokote, jolla on alhaisin hinta, ei välttämättä ole tarjouskilpailun voittaja. Tämä painotus on päätetty erikoisryhmän toimesta.

Tämä ei välttämättä ole kovin yllättävää. Asiantuntijayhteisö on, kuten HealthTalk ja useat muut mediat kirjoittivat toukokuussa, vaatinut jo pitkään tehokkaamman rokotteen käyttöönottoa kuin se, joka tällä hetkellä on saatavilla. Nykyinen tarjouskilpailun voittaja suojaa kahta HPV-tyyppiä, kun taas toinen mahdollinen rokote suojaa yhdeksää.

Nicolai Maric Bjørnæs, Sykehusinnkjøpin lääkkeiden hankinnan johtaja, korostaa, että voittaja valitaan kokonaispistemäärän perusteella sekä laadun että hinnan perusteella, ja toimittajat kilpailevat samoin ehdoin. – Koeetko, että tällainen painotus erikoisryhmältä, yhdessä yleisen paineen kanssa tehokkaampien rokotteiden saatavuudesta, antaa selkeitä viitteitä siitä, kuka voittaa tarjouksen, vai uskotko edelleen, että toimittajat kilpailevat samoin ehdoin? – Erikoisryhmä on tehnyt perusteellisia arvioita lääketieteellisistä laatuvaatimuksista HPV-rokotteen pääasiallisen tavoitteen mukaisesti, joka on suojata HPV:stä johtuvilta syöviltä. Laatukriteereissä ei ole asetettu mitään suuntaviivoja toiselle tai toiselle rokotteelle. On täysin mahdollista, että molemmat kyseiset toimittajat voittavat kilpailun, jossa hinta on myös kriteeri. HPV-rokotteiden hankinnan raja on hyväksytty kahdessa vaiheessa eduskunnassa, eikä ennen tätä tarjouskilpailua ole tehty muutoksia.

Nyt käytössä oleva tarjouskilpailun voittaja vuosina 2017–2025, GSK-lääkeyhtiön Cervarix-HPV-rokote, suojaa tällä hetkellä kahta HPV-tyyppiä: HPV-16 ja HPV-18. Nämä kaksi HPV-tyyppiä aiheuttavat noin 70 prosenttia kohdunkaulan syöpätapauksista, mutta samalla se ei suojaa sukupuolielinten syyliä tai muita syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä. Toisaalta toinen markkinoilla oleva rokote, MSD-lääkeyhtiön Gardasil9, suojaa yhdeksää HPV-tyyppiä: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58. Tämä rokote kattaa sekä syyliä aiheuttavat tyypit (HPV 6 ja 11) että suuren osan kohdunkaulan syövästä vastuussa olevista tyypeistä (kuten HPV 16 ja 18, sekä useita muita syöpää aiheuttavia tyyppejä).

Aiemmin Kansanterveyslaitos (FHI) on toteuttanut niin kutsuttuja ohjelmarokotteiden tarjouskilpailuja Norjassa, mutta tästä vuodesta alkaen Sykehusinnkjøp toteuttaa tarjouksen Lääkealan viraston (DMP) puolesta. HPV-rokote on osa lasten rokotusohjelmaa Norjassa, ja rokottamisen pääasiallinen tavoite on ehkäistä kohdunkaulan syöpää ja muita syöpämuotoja molemmilla sukupuolilla. Syksystä 2018 lähtien sekä pojat että tytöt 7. luokalla ovat saaneet tarjouksen rokotteesta.