hallitus-voittaa-niukasti-kiistanalaisen-terveydenhuoltolain-nestyksen

Hallitus voittaa niukasti kiistanalaisen terveydenhuoltolain äänestyksen

Hallituksen ehdottaman terveydenhuoltolain muutoksen puolesta äänestettiin niukasti Suomen parlamentissa tiistaiaamuna pidetyssä istunnossa. Lainmuutoksen myötä palveluja vähennetään useissa alueellisissa sairaaloissa ympäri maata, ja keskustelu on johtanut jännitteisiin hallituksen riveissä – viiden hallituspuolueen kansanedustajan äänestäessä lopulta lain vastaisesti.

Pääministeri Petteri Orpon (Kok) voitti äänestyksen tiukalla marginaalilla 101-96. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vaikeaa päätöksentekoa

Muutokset tarkoittavat, että monet paikalliset terveyskeskukset, kuten Iisalmi, Varkaus, Jämsä ja Raahe, eivät enää tarjoa ympärivuorokautisia palveluita perusterveydenhuollossa. Lisäksi Savonlinnassa, Kemissä, Oulaisissa ja Salossa lopetetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen saatavuus sekä leikkaussalien jatkuva käytettävyys.

Hallituksen arvioiden mukaan leikkaukset säästävät valtion budjettia noin 27 miljoonaa euroa vuodesta 2026 alkaen.

Poliittisia jännitteitä

Viisi hallituspuolueen kansanedustajaa äänesti kuitenkin omia puoluetovereitaan vastaan. Kokoomuksen Markku Eestilä ja Juha Hänninen sekä Perussuomalaisten Mikko Lundén, Mikko Polvinen ja Sanna Antikainen äänestivät lain muutosta vastaan.

Kaksi poissa ollutta kansanedustajaa olivat Janne Heikkinen (Kok) ja Antti Kangas (PS).

Yhteenveto

Vaikka äänestys oli tiukka, hallituksen ehdottama terveydenhuoltolain muutos meni läpi. Leikkaukset palveluihin herättävät kuitenkin keskustelua ja vastustusta erityisesti niillä alueilla, joissa ympärivuorokautisten palveluiden saatavuus vähenee.

Tämä äänestys osoittaa, kuinka vaikeita päätöksiä poliitikkojen on tehtävä terveydenhuollon resurssien jakamisessa. Jokainen ääni lasketaan, ja se voi vaikuttaa suoraan ihmisten arkeen ja terveyteen. Miten tärkeitä palveluita tulisi priorisoida ja mitkä alueet tarvitsevat eniten tukea terveydenhuollon osalta? Nämä ovat kysymyksiä, jotka herättävät intohimoja ja vaativat laajaa keskustelua yhteiskunnassa.