Hallitus on suunnittelemassa uutta palkkamallia, joka perustuu viennin vetovoimaan. Tämä on herättänyt voimakasta vastustusta opposition keskuudessa, ja he ovat jättäneet epäluottamuslauseen hallitukselle.
Opposition mukaan uusi palkkamalli johtaisi naisten aloilla työskentelevien palkkojen pysyvään aliarvostukseen. Heidän mielestään hallituksen suunnitelmat vaikeuttaisivat historiallisten palkkaerojen kaventamista näillä aloilla työskentelevien työntekijöiden kohdalla.
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen totesi, että koko oppositio on sitä mieltä, että hallituksen tulisi vetää pois palkkamalliin liittyvä lainsäädäntö. Hän korosti, että ehdotettu laki olisi haitallinen maan keskituloisille työntekijöille ja tuomitsisi naisten dominoimat teollisuudenalat ikuisesti mataliin palkkoihin.
Opposition keskustan puheenjohtaja Antti Kurvinen puolestaan kuvaili esitettyä lakia haitalliseksi ja vahingolliseksi. Hän katsoi, että lain hyväksyminen heikentäisi kansallisen välittäjän kykyjä sekä muita riidanratkaisumekanismeja.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puolestaan totesi, että hänen puolueensa ei hyväksy hallituksen tapaa ”loukata” alipalkattujen, naisten dominoimien alojen työntekijöitä.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ilmaisi myös huolensa suunnitelmista. Hän totesi olevansa sairaanhoitaja ammatiltaan ja oli vihainen siitä, miten hallitus kohtelee hänen entisiä kollegoitaan ja muita alipalkattuja työntekijöitä.
Liikettä Nyt -puolueen ainoa edustaja Hjallis Harkimo puolestaan katsoi, että laki tuhoaisi kansallisen välittäjän aseman ja olisi typerin laki, joka on koskaan tehty.
Kriitikot, mukaan lukien julkisen sektorin ammattiliitot, väittävät, että jos hallituksen palkkamalli toteutetaan, se vaikeuttaisi entisestään naisten ja muiden alipalkattujen alojen aseman parantamista sekä monimutkaistaisi välitysprosessia.
Ylen toteuttaman kyselyn mukaan hallituksen palkkamallin suunnitelmat eivät ole suosittuja kaikkien suomalaisten keskuudessa. Epäluottamuslauseen jättämisen jälkeen hallituksen on vastattava siihen 15 päivän kuluessa. Eduskunta keskustelee ja äänestää asiasta tämän jälkeen.