news-27082024-112134

Hallituksen rasismin vastainen kampanja herättää kiistaa: JHL irtautuu peitetoiminnasta

Rasismi on vakava ongelma Suomessa, ja hallitus on tarttunut tähän haasteeseen käynnistämällä kampanjan nimeltä ”Me puhumme teoin”. Tavoitteena on vähentää syrjintää ja lisätä yhdenvertaisuutta maassamme. Pääministeri Petteri Orpo avasi kampanjan ja toivoi myös muiden puolueiden osallistuvan siihen.

Hallitus on sitoutunut kampanjaan, ja siihen on haastettu mukaan eri järjestöjä ja yrityksiä. Valtioneuvoston lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki, SAK ja Kuntaliitto ovat jo sitoutuneet olemaan mukana. Kampanjaan osallistuvien odotetaan antavan konkreettisia sitoumuksia toimista, joilla edistetään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.

Pääministeri Orpo korosti, että maahanmuuton lisääntyessä Suomi monimuotoistuu, ja siksi on tärkeää taistella rasismia vastaan ja varmistaa, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet. Kampanjaan osallistuvat voivat antaa esimerkkejä siitä, miten he voivat edistää yhdenvertaisuutta omassa toiminnassaan.

Kampanjaan liittyy myös rahoitus, ja hallitus on varannut sille kuuden miljoonan euron budjetin. Tämä osoittaa sitoutumista asian tärkeyteen ja halua tehdä konkreettisia toimia rasismia vastaan. Kampanjan tarkoituksena on myös herättää keskustelua ja nostaa esiin erilaisia näkökulmia ja kokemuksia rasismista.

Kampanjan vastustus ja JHL:n irtautuminen

Vaikka kampanja on saanut laajaa kannatusta, se ei ole ollut ilman vastustusta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL irtautui kampanjasta viitaten siihen, että se näkee sen röyhkeänä peitetoimintana hallituksen yhdenvertaisuutta heikentävälle politiikalle. Tämä on herättänyt keskustelua siitä, miten eri tahot suhtautuvat hallituksen toimiin rasismin torjumiseksi.

JHL:n päätös irtautua kampanjasta heijastaa laajempaa epäluottamusta hallituksen politiikkaa kohtaan. Keskustelu on poliittisesti kuuma aihe, ja eri puolueet ovat joutuneet pohtimaan omaa suhtautumistaan kampanjaan. On tärkeää, että kaikki yhteiskunnan toimijat ovat mukana taistelemassa rasismia vastaan ja edistämässä yhdenvertaisuutta.

Hallituksen toimet rasismin torjunnassa

Hallituksen rasismin vastainen kampanja ei ole ainoa toimi, jolla pyritään torjumaan syrjintää Suomessa. Hallitus on ottanut useita muitakin askelia edistääkseen yhdenvertaisuutta ja torjuakseen rasismia. Esimerkiksi syyskuussa 2023 hallitus antoi eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä Suomessa.

Tiedonannossa esitettiin yli kaksikymmentä ehdotusta toimista, joilla hallitus aikoo edistää yhdenvertaisuutta ja torjua rasismia. Tämä osoittaa, että hallitus on sitoutunut tekemään konkreettisia toimia asian eteen. Kampanja ”Me puhumme teoin” on yksi näistä toimista, ja sen tarkoituksena on herättää keskustelua ja saada eri tahot sitoutumaan yhteiseen tavoitteeseen.

Lausuntopalautteen vaikutus

Hallituksen toimenpideohjelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi on herättänyt laajaa keskustelua ja saanut runsaasti lausuntopalautetta. Kritiikkiä on tullut esimerkiksi siitä, että ohjelma ei huomioi kaikkia vähemmistöjä riittävästi, kuten muslimien kohtaamaa rasismia.

Lausuntopalautteen perusteella ohjelmaa on muokattu ja pyritty ottamaan huomioon eri näkökulmat ja kokemukset rasismista ja syrjinnästä. On tärkeää, että kaikki yhteiskunnan toimijat voivat osallistua keskusteluun ja vaikuttaa siihen, miten yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä edistetään.

Kokonaisuudessaan hallituksen rasismin vastainen kampanja ja muut toimet osoittavat sitoutumista yhteiseen arvoon, joka on yhdenvertaisuus. On tärkeää, että kaikki yhteiskunnan toimijat voivat osallistua tähän työhön ja tuoda omat näkemyksensä ja kokemuksensa esiin. Rasismia vastaan taisteleminen on yhteinen tehtävä, johon kaikkien on osallistuttava.