Enemmistö vastaajista, 71 prosenttia, sanoo säilyttävänsä myönteisen asenteen Natoon. Suomi liittyi Naton liittoon huhtikuussa 2023. Kuvassa on Naton sotaharjoitus Suomen Lapissa. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Suomalaisten tuki Naton sotilasliiton jäsenyydelle on laskenut hieman, kertoo Suomen Yrittäjien ja Talouspoliittisen Keskustelukerhon (Eva) tekemän tuoreen ’Arvot ja Asenteet -kyselyn’ tulokset.
Kyselyn mukaan 71 prosenttia vastaajista sanoi suhtautuvansa myönteisesti Naton jäsenyyteen, mikä on 5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime kevään samankaltaisessa kyselyssä. Vaikka tuki liittoutumiselle oli laskussa, vastaajien osuus, jotka ilmoittivat suhtautuvansa kielteisesti Naton jäsenyyteen, pysyi lähes muuttumattomana – 10 prosentissa. Kuitenkin niiden, jotka suhtautuivat jäsenyyteen neutraalisti, osuus kasvoi keväästä 17 prosenttiin viimeisimmässä kyselyssä.
Tulokset paljastivat myös, että miehet olivat todennäköisemmin myönteisiä Naton jäsenyydelle, kun taas 77 prosenttia miehistä tuki liittoutumista, kun taas naisista 65 prosenttia kannatti sitä.
Politiikkaa tarkasteltaessa pääministeri Petteri Orpon Kansallisen Kokoomuksen (NCP) kannattajat olivat kyselyn mukaan kaikkein eniten Natoon myönteisesti suhtautuvia, yli 90 prosenttia NCP:n äänestäjistä sanoi pitävänsä myönteistä kantaa Suomen jäsenyydestä.
Vasemmistoliiton äänestäjät olivat puolestaan vähiten innostuneita Naton jäsenyydestä, vain 37 prosenttia sanoi olevansa sen puolella. Vihreiden kannattajat myös jäivät kyselyn keskiarvon alle, 63 prosenttia vihreistä äänestäjistä sanoi suhtautuvansa myönteisesti Natoon.
Evon viestintäpäällikkö Mikko Laakso huomautti, että molempien puolueiden kannattajat näyttävät muodostavan ”rauhan siiven” ja heillä on kasvavia epäilyksiä Natoon. ”Asenteita voi vaikuttaa asioihin, kuten suurimman Naton liittolaisen, Yhdysvaltojen, Lähi-idän politiikkaan ja keskusteluun Suomen osallistumisesta liiton ydinharjoituksiin”, Laakso kirjoitti Evon lehdistötiedotteessa.
Vaikka Vasemmistoliiton ja Vihreiden äänestäjät olivat varautuneempia, kysely paljasti, että suurimman opposition puolueen, SDP:n, kannattajat olivat kaikkein eniten Natoon myönteisinä vasemmistolaisista puolueista – 77 prosenttia SDP:n kannattajista kannatti Naton jäsenyyttä.
Tämä osuus oli jopa korkeampi kuin Perussuomalaisten kannattajilla, joista 72 prosenttia kertoi kyselylle suhtautuvansa myönteisesti jäsenyyteen.
Eva kysyi noin 2 000 suomalaisen mielipidettä lokakuun aikana. Kyselyn virhemarginaali on 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.