Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat saapuvat Suomeen, vaikka lupatilanne on epävarma
Marjanpoimijoiden tilanne Thaimaasta Suomeen saapumisen suhteen on ollut epäselvä. Suomen ulkoministeriö keskeytti thaimaalaisten marjanpoimijoiden turistiviisumit maaliskuussa, mutta tälle kaudelle on myönnetty 900 työlupaa thaimaalaisten poimijoille. Thaimaan viranomaiset ovat kuitenkin viivästyttäneet näiden poimijoiden lähtöä, koska he tarvitsevat nyt poistumislupia ihmiskaupan huolen vuoksi suomalaisessa marja-alalla.
Epävarmuuden keskellä suomalaiset viranomaiset olivat yllättyneitä kuullessaan, että ensimmäinen erä thaimaalaisia poimijoita oli jo saapunut Kainuun metsiin viime viikolla tarkastuksessa. ”Tämä on täysi mysteeri. Olimme siinä käsityksessä, että thaimaalaisia ei olisi paikalla, koska Thaimaa on ollut hyvin valppaana estämässä poimijoiden lähtöä maastaan tähän asti”, sanoi rikosylikomisario Nina Similä Oulun poliisilaitokselta.
Viranomaisten mukaan kaikki työntekijät olivat virallisesti työsuhteessa Lieska-pohjaiseen yritykseen ja heillä oli voimassa olevat oleskeluluvat. Noin 150 poimijaa saapui Suomeen Bangokista elokuun alussa. ”Heidän työpaperinsa olivat kunnossa ja heillä on oikeus työskennellä täällä. Tietysti tämä herättää hämmästystä täällä, että se voisi tapahtua niin huomaamatta”, Similä totesi.
Marjanpoimijat tarvitsevat oleskeluluvan
Tällä hetkellä ulkomailta tulevat työntekijät tarvitsevat oleskeluluvan voidakseen työskennellä marjayrityksessä. Suomen maahanmuuttovirasto (Migri) käsittelee lupapäätökset arvioiden oleskelun ehdot ja mahdolliset riskit yhdessä Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) kanssa.
Ensimmäiset työntekijät onnistuivat saapumaan Suomeen, koska Thaimaan viranomaiset eivät valvoneet poistumislupavaatimuksia lentokentällä, kertoi marjayrittäjä Akseli Nevalainen, joka työllisti poimijat, Ylelle.
Koska Suomi on hyväksynyt poimijoiden saapumisen, heidän lähtöään tai saapumistaan ei erityisesti valvota Pohjoismaissa. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriö, joka oli aiemmin ollut yhteydessä Thaimaan viranomaisiin, ei myöskään ollut tietoinen heidän saapumisestaan.
”Emme osallistu tähän prosessiin, ja heillä on oikeus tulla Suomeen oleskelulupiensa perusteella. Thaimaalla puolestaan on oma prosessinsa päättää, sallitaanko poimijoiden tulla tänne”, sanoi TEM:n asiantuntija Ariann Grandell.
Migri ja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, paikallinen työvoimaviranomaisen haara, joka käsittelee myös kansallisia marjaan liittyviä asioita, eivät olleet saaneet etukäteistietoa saapumisesta.
Marjanpoiminta yrittäjänä mahdollista mutta epätodennäköistä
Toinen tapa Thaimaasta ja muista maista tulla Suomeen marjanpoimintaan on hakea yrittäjänä, jos he täyttävät yrittäjäoleskeluluvan vaatimukset.
Poimijayrittäjän on esimerkiksi oltava rekisteröitynyt yritys Suomessa ja suunnitelma kannattavasta toiminnasta, sekä täytettävä erilaiset lailliset velvoitteet.
Tähän mennessä yksikään marjanpoimija ei ole saapunut Suomeen yrittäjäoleskeluluvilla, Grandellin mukaan.
Alla Points North tutki väitteitä pakotetusta työvoimasta ja ihmiskaupasta Suomen marja-alalla. Kuuntele jakso tästä upotetusta soittimesta, Yle Areenasta, Applesta, Spotifyista tai mistä tahansa podcasteja saat.
Suomen verimarjat
Suomen verimarjat Marjalaki säätelee määräyksiä
Marjanpoiminta Suomessa voidaan myös suorittaa Marjalain määräysten mukaisesti, joka tuli voimaan vuonna 2021 parantaakseen poimijoiden työolosuhteita.
Viime vuosina tuhannet työntekijät ovat saapuneet Suomeen turistiviisumeilla, jotka mahdollistavat marjanpoiminnan enintään 90 päivän ajan.
Kuitenkin keväällä ulkoministeriö keskeytti thaimaalaisten poimijoiden viisumihakemusten hyväksynnän epäilyjen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista työntekijöitä kohtaan.
Tämä keskeytys koskee vain työntekijöitä Thaimaasta ja sen naapurimaista, Kambodiasta ja Myanmarista. Nämä maista peräisin olevat työntekijät voivat edelleen poimia marjoja Suomessa Marjalain nojalla, edellyttäen että heillä on erilainen oleskelulupa turistiviisumin sijaan.
Marjalaki säätelee usein myös eurooppalaisten maiden poimijoiden toimintaa.
Viimeaikaiset raportit ovat paljastaneet huonot työolosuhteet ja marjanpoimijoiden hyväksikäytön Suomessa. Aikaisemmin tällä viikolla syyttäjät syyttivät Jukka Kristoa, entistä Polarica-marjayrityksen toimitusjohtajaa, 77:stä törkeästä ihmiskaupasta ja vaativat vähintään viiden vuoden vankeusrangaistusta.