news-08112024-035849

Bompimaksut nousivat: 241 kruunua suuntaansa

Uuden nelikaistaisen moottoritien ajamisesta Etelä-Norjassa tulee maksamaan maltaita. Nykyään autoilijoiden täytyy jo pulittaa 127 kruunua E39-tiellä Kristiansandin ja Mandalin välillä. Mutta kun uusi tie jatkuu Lyngdaliin, tulee bompengemaksu nousemaan pilviin. Koko 241 kruunua se maksaa ajaa yhteen suuntaan noin kuudenkymmenen kilometrin matkalla Kristiansandin ja Lyngdalin välillä.

Lyngdalin kunnan pormestari Unni Nilsen Husøy (Frp) pitää summaa kauhistuttavana ja valitettavana, sillä se tarkoittaa, että kaikilla ei ole varaa ajaa uudella tiellä.

Yhden tilausajoneuvon täytyy maksaa 722 kruunua, Stortingetin bompengeratkausten mukaan. Voimassa olevalla AutoPASS-sopimuksella henkilöautot saavat kuitenkin 20 prosentin alennuksen. Sähköautot saavat myös alennusta, mutta se on hiljattain laskenut 30 prosenttiin.

Uudella tiellä on suunniteltu seitsemän maksuasemaa, ja pormestari uskoo monien autonkuljettajien saavan vaikeuksia maksamisen kanssa. Pendelöijille tai niille, jotka ovat riippuvaisia ajamisesta edestakaisin tällä reitillä, se tarkoittaa suurta lisälaskua kuukaudessa, laskua, joka voi olla vaikea käsitellä.

Mikäli ajaa edestakaisin kahden Etelä-Norjan kaupungin välillä, täytyy siis pulittaa lähes 500 kruunua. Tilausajoneuvon täytyy maksaa 1500 kruunua. ”Liiketoiminnalle tulee merkittäviä lisäkustannuksia aikana, jolloin heillä on jo taloudellisesti vaikeaa, ja se on erittäin epäonninen”, hän huomauttaa.

Lisäksi on ilmoitettu, että bompengemaksuja voidaan nostaa entisestään, jos projektien talous osoittautuu heikommaksi kuin odotettu.

Ensimmäinen osa reitistä Mandalista Lyngdaliin, Vigelandiin, aloitetaan ensi vuonna ja valmistuu vuonna 2028. Projektin viimeistä osaa ei ole vielä päätetty. Kun koko reitti on valmis, matka-aika puolittuu Kristiansandin ja Lyngdalin välillä, 60 minuutista 30 minuuttiin.

On kulunut kaksi vuotta siitä, kun uusi E39 Kristiansandin ja Mandalin välillä avattiin, ja reaktiot bompengemaksuihin ovat olleet voimakkaita. Viime vuonna puolet autoilijoista valitsi ajaa vanhalla E39-tiellä välttääkseen bompengemaksut, vaikka uudella tiellä säästää 20 minuuttia matka-aikaa 26 kilometrin matkalla.

Mutta myös uudella reitillä Lyngdaliin on mahdollista ajaa vanhalla tiellä, joka on ilmainen. Vaikka matka-aika silloin kaksinkertaistuu. ”Bompengemaksuille on varmasti korkea sietokyky, koska tarve uudelle ja tehokkaalle tielle on niin suuri. Mutta hinta on korkea ja se tarkoittaa, että osa tienkäyttäjistä valitsee vanhan tien, joka on ilmainen”, sanoo lehden Avisen Agder päätoimittaja Kristen Munksgaard Nettavisenille.

Munksgaard huomauttaa, että nykyisen tien tiestandardi on huono, eikä syytä ole syyttää sitä ”kuolemantienä”. ”Viimeisten 30 vuoden aikana tiellä on ollut poikkeuksellisen paljon kuolemantapauksia. Lisäksi on paljon vakavasti loukkaantuneita ihmisiä, jotka maksavat yhteiskunnalle paljon”, Munksgaard sanoo.

Lyngdalin pormestari pelkää, että monet autoilijat valitsevat vanhan tien. ”Näin korkeilla bompengemaksuilla vanhan tien sulkeminen olisi täysin mahdotonta, ja siitä syystä, että kaikilla ei ole varaa ajaa uudella tiellä. Tämä on erittäin epäonninen tilanne, koska tämä on erittäin onnettomuusherkkä reitti, ja tavoitteena on saada kaikki uudelle, turvalliselle ja turvalliselle tielle”, Husøy sanoo Nettavisenille.

Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että hintoja on leikattava voimakkaasti, jotta ihmiset voivat varaa käyttää sitä ja valita ajaa uudella tiellä. ”Valtion on annettava lisärahoitusta ja osoitettava, että he panostavat turvalliseen ja turvalliseen tiehen, eivätkä jätä laskua autoilijoille ja liike-elämälle”, pormestari sanoo.

Paikallislehden päätoimittaja on täysin samaa mieltä ja katsoo, että bompengesota on otettava käsiteltäväksi uuden tien valmistuttua. ”Se on liian kallista, kun maksaa useita satoja kruunuja bompengemaksuina. Jos halutaan, että syrjäseudut Norjassa ovat asuttuja, emme saa hinnoitella tiekäyttöä niin korkealle, että ihmiset mieluummin muuttavat Kristiansandiin, jos työskentelevät siellä”, hän sanoo.

NAF ei myöskään ole armollinen arvostellessaan etelässä autoilijoille lähetettävää bompengelaskua. ”Tämä liittyy jatkuvaan korkeampaan bompengemaksuun ihmisille. Bompengerasemien määrä on kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja projektit, kuten tämä, jotka valmistuvat tulevina vuosina”, sanoo Nils Sødal, NAF:n senioriviestintäneuvoja, Nettavisenille.

Sødal pelkää jatkuvasti kasvavan bompengeryöpyn seurauksia. ”Jatkuva korkeampi bompengemaksu autoilijoille on kehitys, jonka uskomme on muutettava. On rajoja sille, kuinka paljon bompengemaksuja ihmisten tulee maksaa, jotta saamme tarvittavat uudet tiet maahamme”, hän sanoo ja samalla huomauttaa: ”Lisäksi bompengemaksuja korotetaan ja sähköautot saavat vähemmän alennusta. Näin ollen mahdollisuuksia pienentää bompengemenetelmiä on vähemmän.”

Nye Veier, joka vastaa tien rakentamisesta, ei ota kantaa bompengemaksuihin. ”Nye Veierillä ei ole mitään tekemistä bompengemaksujen asettamisen kanssa. Rakennamme ja ylläpidämme tietä”, sanoo Nye Veierin senioriviestintäneuvoja Nils Bernt Rinde Nettavisenille.

Rinde viittaa siihen, että bompengemaksut vahvistetaan Stortingin toimesta, ja kun lopullinen hinta tiestä tiedetään, bompengeselskap lähettää hakemuksen Vegvesenille lopullisen bompengemaksun vahvistamiseksi. ”Siksi sitä tullaan säätämään”, hän huomauttaa. E39-tien bompengiosuus Mandalista Lyngdaliin kattaa 36,4 prosenttia tien kustannuksista.