news-10092024-145310

Valmet Automotiven akkuliiketoiminta on kasvanut huimasti ja se on nyt irrotettu emoyhtiöstä omaksi yhtiökseen nimeltä Ioncor. Uusi yhtiö tavoittelee merkittävää kasvua laajentumalla useille henkilöautoteollisuuden ulkopuolisille toimialoille omilla akkujärjestelmätuotteillaan. Ioncorin hallituksen puheenjohtajan Jarkko Sairasen mukaan yhtiön kasvustrategian keskiössä on skaalautuva ja modulaarinen akkujärjestelmien tuoteperhe, jota yhtiö itse kehittää.

Ioncor pyrkii vallitsevaan markkinaan, joka on arvoltaan noin miljardi euroa, keskittymällä raskaaseen liikenteeseen, joukkoliikenteeseen sekä työkoneisiin. Yhtiön tavoitteena on sähköistää muun muassa tavarankäsittelylaitteita, maatalouden koneita sekä rakennus-, kaivos- ja metsäteollisuuden työkoneita. Sairasen mukaan Ioncorilla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä kilpailussa näillä aloilla.

Ioncorin markkina kasvaa nopeasti, ja Sairanen arvioi, että se voi kasvaa yli 20 prosenttia vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana. Vuonna 2030 markkinan arvo voisi olla kahden miljardin euron luokkaa ja vuonna 2035 jo kolmen miljardin euron markkinassa. Tämä tarjoaa Ioncorille merkittäviä mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaansa ja vahvistaa asemaansa markkinoilla.

Akkuliiketoiminnan kasvu on ollut menestys, ja Ioncorin liiketoiminta on jo kannattavaa. Viiden vuoden takaisesta nollasta aloitetun liiketoiminnan kasvu on yllättänyt positiivisesti, ja tällä hetkellä Ioncorin osuus Valmet Automotiven liikevaihdosta on yli 200 miljoonaa euroa. Sairanen kertoo, että tämän vuoden kehitys on ollut merkittävää, ja liikevaihto on lähes 300 miljoonaa euroa.

Ioncorin kasvulla on suuri merkitys yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin. Vaikka lisärahoituksen tarvetta ei ole heti, seuraavan 2–3 vuoden aikana yhtiö etsii erilaisia ratkaisuja kasvun tukemiseksi. Listautuminen on yksi vaihtoehto, mutta sitä harkitaan vasta keskipitkällä aikavälillä. Myös muut omistusjärjestelyt Ioncorissa ovat mahdollisia, ja Valmet Automotiven omistava kiinalainen akkujätti CATL voi olla yksi potentiaalinen omistaja.

Ioncorin tavoitteena on tuplata liikevaihto vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 1 400 henkilöä seitsemällä eri toimipaikalla Suomessa ja Saksassa. Vaikka Ioncorin toiminta on erotettu Valmet Automotiven toiminnasta, autojen sopimusvalmistus ja katto- sekä kinematiikkaliiketoiminta säilyvät yhtiön perusliiketoimintana.

Ioncorin kasvusuunnitelmat ovat kunnianhimoisia ja yhtiö pyrkii vahvistamaan asemaansa akkujärjestelmien markkinoilla laajentumalla eri toimialoille. Ioncorin menestyksekäs akkuliiketoiminta on rohkaiseva esimerkki suomalaisesta innovaatiosta ja kasvuhakuisuudesta kansainvälisillä markkinoilla.