news-05092024-001312

Kansallisgalleria lanseeraa ensimmäisenä museona Fortnite-pelissä

Suomen kansalligalleria on tullut maailman ensimmäiseksi taidemuseoksi, joka on lanseerannut räätälöidyn pelitilan suositussa videopelissä Fortnite. Yhteistyö suomalaisen museon ja yhdysvaltalaisen Epic Games -yrityksen välillä esittelee uuden pelitilan nimeltä Taidevarkaus, jossa pelaajat etsivät piilotettuja taideteoksia, varastavat niitä kilpailevilta tiimeiltä ja suojelevat omaa kokoelmaansa.

Pelitila julkaistiin torstaina ja siinä käytetään ”tunkeutumisen lippu” -muotoa, jossa pelaajat ajavat moottoripyörillä, välttelevät susia ja keräävät virtuaalisia kopioita kuuluisista taideteoksista. Pelissä voi löytää maalauksia taiteilijoilta kuten Akseli Gallen-Kallela, Vincent Van Gogh ja Eero Järnefelt. Tämän aloitteen tavoitteena on tuoda museon kokoelma nuorelle, globaalille yleisölle, sillä vain pieni osa gallerian 38 000 taideteoksesta on esillä kerrallaan.

”Mielestämme ihmiset haluavat käydä vuorovaikutuksessa taiteen kanssa interaktiivisilla tavoilla”, kertoi museon digitaalinen tuottaja Anna Laamanen.

Taiteen tasapainottaminen ja pelattavuus

Taiteen sovittaminen Fortniteen ei ollut ilman haasteita. Tietyt teokset, kuten Edwaert Collierin Vanitas-maalaus, jossa on kallo, jätettiin pois Yhdysvaltain sisältöohjeiden vuoksi.

”Epic Games piti kalloa hieman liikaa”, selitti Laamanen.

Vaikka Fortnite tunnetaan ampumismekaniikastaan, Galleria valitsi sisällyttää ydinpelimekaniikan samalla kun vähentää väkivallan painotusta.

”Meidän on kunnioitettava peliä ja sen pelaajia, vaikka emme halua korostaa väkivaltaa”, sanoi Laamanen.

Taiteen saatavuuden laajentaminen

Museon sukellus pelimaailmaan on osa laajempaa pyrkimystä tavoittaa yleisöjä perinteisten museokävijöiden ulkopuolelta, erityisesti nuoria.

”Haluamme yhdistää taiteen ystävät, jotka eivät vielä tiedä olevansa taiteen ystäviä”, Laamanen lisäsi.

Peli mahdollistaa käyttäjien tutustua taideteoksiin epäperinteisessä ympäristössä, ja pelaajat voivat oppia lisää teoksista virtuaalisessa aulassa. Kuitenkin pääpaino on luoda hauska ja immersiivinen kokemus sen sijaan, että tarjoaisi pelkästään koulutuksellisen tuotteen.

Pandemian korostaessa digitaalisen osallistumisen tarvetta, Suomen kansalligalleria toivoo tämän hankkeen toimivan lähtökohtana tuleville interaktiivisille taidekokemuksille.