news-04092024-001031

Valtava määrä turisteja, huono käytös ja ilmastonmuutos. Monet eurooppalaiset kaupungit pohtivat nyt uudelleen lähestymistapaansa matkailuun.

Tänä kesänä on ollut täynnä turistikohteita ja kasvavaa tyytymättömyyttä useissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Suositut matkakohteet kuten Barcelona, Ateena ja Santorini ovat saavuttaneet äärirajansa, kertoo The New York Times ja raportoi, että turistit ovat joutuneet voimakkaan vastareaktion kohteeksi. Ennätyskorkeat lämpötilat ja metsäpalot ovat myös lisänneet painetta jo valmiiksi täysille kaupungeille Espanjassa ja Kreikassa.

### Turistivirta: – Ennätysvuosi

Palma de Mallorcalla yli 50 000 ihmistä kokoontui protestiin heinäkuussa, jossa asukkaat ilmaisivat turhautumistaan siihen, että matkailu on tehnyt mahdottomaksi heidän elää omassa kaupungissaan johtuen hintojen noususta ja ylikansoittumisesta.
”Olemme tulleet invaadatuiksi turisteilla. Tilanne on karannut käsistä. Hinnat ovat nousseet niin paljon, että emme enää voi asua täällä”, sanoo Camilla Guzman, joka asuu Palmassa The New York Timesille.
Santorini, joka tunnetaan ikonisista rakennuksistaan, on myös kokenut suurta tyytymättömyyttä asukkaiden keskuudessa. 3,5 miljoonaa turistia viime vuonna, saarella on ollut käsiteltävänään massiivinen virta vierailijoita, erityisesti risteilyaluksista.
Heinäkuussa asukkaita kehotettiin paikallisten viranomaisten toimesta rajoittamaan liikkumistaan antaakseen tilaa yli 11 000 risteilyturistille, mikä herätti voimakkaita reaktioita. Viranomaiset ovat nyt asettaneet päivittäisen rajan 8000 risteilijämatkustajalle päivässä vuodesta 2025 alkaen.

### Hälytyskellot soivat: – Enormi vaara

Ateenassa äärimmäinen kuumuus ja vesipula ovat pakottaneet viranomaiset sulkemaan Akropoliksen kuumimpien tuntien ajaksi. Myös tämä kaupunki on ollut todistamassa protesteja lyhytaikaisia vuokrauksia vastaan, joita monet pitävät hallitsevina koko naapurustossa.
Useissa Euroopan kaupungeissa on myös otettu käyttöön rajoituksia selviytyäkseen liiallisesta matkailusta. Ranskan Île-de-Bréhat -saarella on nyt päivittäinen vierailuraja, ja Venetsiassa on otettu käyttöön uusi sisäänpääsymaksu vähentämään päivämatkailijoiden määrää.

Pandemia on myös pahentanut ongelmia, kirjoittaa amerikkalainen lehti. Monet paikallisyhteisöt saivat pienen maistiaisen elämästä ilman turisteja ja huomaavat nyt, että arki on tullut sietämättömäksi suuren vierailijavirran takia.
Useat kaupungit, kuten Amsterdam ja Lissabon, ovat ottaneet käyttöön toimenpiteitä kuten rajoituksia lyhytaikaisille vuokrauksille, korotettuja matkailuveroja ja kampanjoita huonon käytöksen torjumiseksi vierailijoiden keskuudessa.
”Tämä kesä on ollut täydellinen myrsky yhdistelmä ongelmia, huonoa käytöstä ja ilmastonmuutosta”, sanoo professori Richard Butler, joka on tutkinut liiallista matkailua, The New York Timesille.