news-10082024-234431

Vegvesenet antaa selkeän viestin liikenteestä

Tämä artikkeli julkaistiin alun perin Broomissa. Monille matkailualalla työskenteleville Norjassa on ollut kiireinen kesä. Historiallisen heikko kruunun kurssi ja helleaalto Etelä-Euroopassa ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että hyvin moni on valinnut kesälomansa Norjasta. Tämä on havaittavissa myös tieavun tarjoajilla.

– Kesä on ollut aivan villi, turisteja on paljon ja valitettavasti myös paljon onnettomuuksia, kertoo autonosturi- ja tv-persoona Thord Paulsen.

Kokemattomat asuntoautonkuljettajat ovat yksi niistä, jotka kohtaavat ongelmia. Tämän on huomannut myös Norjan tiehallinto.

Paulsen on yksi useista norjalaisista autonostureista, jotka ovat tulleet tunnetuiksi kansainvälisinä tv-tähtinä sarjassa ”Winter Road Heroes”. Sarjaa esitetään nyt yli 170 maassa ja sillä on yli 150 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa.

Mutta haasteet kesällä ovat usein yhtä suuria kuin talvella, kertoo Paulsen, joka pyörittää autonostoyritystään Oddassa, Eidfjordissa ja Røldalissa Vestlandin läänissä.

– On ollut äärimmäisen kiireistä, paljon turisteja sekä Norjasta että ulkomailta. Valitettavasti tämä on johtanut moniin kolarointeihin, suistumisiin tieltä, teknisiin ongelmiin ja jarruongelmiin. Elokuussa on edelleen paljon eurooppalaisia, jotka ovat lomalla, kertoo kokenut autonosturi, jolla on vuosittain useita tuhansia keikkoja.

– Tuntuu siltä, että osa menettää hermonsa lämpimässä säässä ja tekee enemmän virheitä. Jotkut ehkä keskittyvät liikaa kauniiseen luontoon, kun heidän pitäisi pitää katse tiessä. On myös monia, jotka eivät ole tottuneet ajamaan jyrkillä ja kapeilla teillä, joita täällä Bergenin alueella on paljon.

300 norjalaista matkalla: Elämänikäinen muisto! Monet saavat valitettavasti ikävän keskeytyksen lomaansa, joukossa paljon asuntoautoilijoita.

– Esimerkiksi jatkuva jarruttaminen alamäessä aiheuttaa ongelmia, kun jarrut hehkuvat ja jarruneste kiehuu. Useat ovat kokeneet menettävänsä jarruvoimansa, mikä voi olla melko dramaattista. Heidän olisi parempi jarruttaa vaihteella, mutta näyttää siltä, että monet eivät ole tietoisia tästä mahdollisuudesta. Ongelma on suurin raskaammille ajoneuvoille, kuten asuntoautoille, kertoo Paulsen.

Kapeat tiet aiheuttavat myös haasteita, erityisesti suuremmille autoille.

– Eräänä iltana meillä oli neljä asuntoautoa korjaamolla vaihtamassa peilejä, sen jälkeen kun he osuivat vastaantuleviin ajoneuvoihin. Toisaalta kohtaamme tilanteita, joissa autot yrittävät pitää etäisyyttä kapeilla teillä ja samalla menevät niin kauas reunasta, että leikkaavat renkaansa kiviin, jotka ovat tien reunalla. Kaikki eivät välttämättä ole yhtä kokeneita käsittelemään niin suuria ajoneuvoja, toteaa autonosturi.

Valtion tiehallinto on myös rekisteröinyt asuntoautojen haasteet.

– On tullut suosituksi vuokrata asuntoauto lomalle, mikä tarkoittaa, että teillä on paljon kokemattomia asuntoautoilijoita. Tällaisella suurella ajoneuvolla on yksinkertaisesti erilaiset ajodynamiikat kuin tavallisella henkilöautolla, joten suosituksemme on harjoitella asuntoauton ajamista ennen kuin lähtee kapeille ja jyrkille teille, sanoo Torstein Paulsen, viestintäpäällikkö Valtion tiehallinnosta.

– Tarkastuksissamme tapaamme myös joitain, jotka ovat kuormanneet asuntoautonsa liian raskaasti. Se voi olla vaarallista, koska autoa ei ole tarkoitettu ajettavaksi niin suurella painolla. Jos jää kiinni tarkastuksessa, siitä voi seurata sakkoja ja käsky poistaa painoa ennen kuin voi jatkaa matkaa. Ääritapauksissa voidaan myös tehdä rikosilmoitus. Ei ole kovin mukavaa joutua hankkiutumaan eroon osasta matkatavaroista lomalla ollessa, toteaa Paulsen.