Suomalaiset rauhanturvaajat Libanonissa turvassa
Suomen suurlähettilään Anne Meskasen mukaan suomalaisten rauhanturvaajien vetäminen pois Libanonista olisi erittäin vaikea päätös. Tällä hetkellä noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa palvelee Yhdistyneiden kansakuntien väliaikaisessa voimassa Libanonissa (Unifil).
Suomalaiset rauhanturvaajat palvelevat Libanonissa
Kuva: Ghadi Boustani / Yle
Noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa palvelee tällä hetkellä Libanonissa, joka joutui laajamittaisen Israelin ilmahyökkäyksen kohteeksi viikonloppuna. Suomen suurlähettiläs Libanonissa Anne Meskanen kertoi olevansa yhteydessä suomalaisen rauhanturvaajajoukon komentajaan sunnuntaiaamuna.
Meskasen mukaan rauhanturvaajat eivät ole vaarassa, mutta joukot eivät olleet sunnuntaina partioimassa tukikohdan ulkopuolella. ”He ovat rauhallisella mielellä ja voivat erittäin hyvin,” Meskanen kertoi Ylelle.
Meskasen mukaan rauhanturvaajien turvallisuus on saanut lisääntyvää huomiota tilanteen Lähi-idässä alkaessa heikentyä Hamasin hyökkäyksen jälkeen lokakuussa. Esimerkiksi tukikohdan suojarakenteita on parannettu, mikä Meskasen mukaan on äärimmäisen tärkeää.
Valmius kotiuttamiseen tarvittaessa
Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (Kok) kertoi haastattelussa Ylelle heinäkuun lopussa, että Suomi on valmis kotiuttamaan rauhanturvaajansa Libanonista, jos tilanne niin vaatii. Meskasen mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista spekuloida siitä, milloin joukot vetäytyisivät konfliktin vaiheessa.
”Tuota päätöstä ei tehdä kevyin perustein, eikä olemme vielä siinä vaiheessa. Voisin sanoa, että sellainen vaihtoehto tulisi harkittavaksi vasta suuren mittakaavan Israelin maahyökkäyksen tapahtuessa,” Meskanen sanoi.
Meskanen kehotti kärsivällisyyteen. Suomen joukot eivät ole Israelin ja Libanonin rajalla lähellä YK:n vetäytymislinjaa, niin kutsuttua Sinistä Linjaa, vaan sijoitettuina edempänä molempien maiden rajalta.
Tilannetta ei tarvitse yliarvioida
”Haluan korostaa, että tämä ei ole aika ylireagoida. Tilanne on ollut herkkä lokakuusta lähtien, ja olemme nähneet nämä eskalaatiot Etelä-Libanonissa aiemmin,” Meskanen kertoi Ylelle.
Yhdistyneiden kansakuntien väliaikainen voima Libanonissa (Unifil) on toiminut Libanonissa yli 40 vuoden ajan. Meskanen huomautti, että tilanne Libanonissa ei ole erillinen rata Gazan konfliktista.
”Sinun täytyy nähdä, että tilanne on yhteydessä sotaan Gazassa ja lopulta ratkaisemattomaan palestiinalaisvaltion kysymykseen,” Meskanen sanoi.