news-20082024-013337

Yhdysvaltain päätös vaikuttaa eurooppalaisiin rahastoihin

Eilen 20:00 Yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavat eurooppalaiset rahastot tuottavat nyt keskimäärin vähemmän kuin yhdysvaltalaisrahastot. Muutos on tapahtunut sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa lyhennettiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen selvitysaikaa kahdesta päivästä yhteen päivään. Asiasta uutisoi Financial Times.

Yhdysvallat siirtyi yhden selvityspäivän käytäntöön toukokuun lopussa. Siirtymä on heijastunut karusti eurooppalaisten rahastojen tuottoihin, sillä se on nostanut eurooppalaisrahastojen kaupankäyntikustannuksia. Selvitysajan lyhentymisen alkamisen ja heinäkuun lopun välisenä aikana EU-alueella olevien S&P 500 -seurantarahastojen ja ETF-rahastojen tuotot ovat olleet matalammat yhdysvaltalaisrahastoihin verrattuna.

Kun amerikkalaisrahastojen tuotot ovat olleet 4,28 prosenttia, eurooppalaisrahastojen tuotot ovat jääneet 4,18 prosenttiin. Käänne on tapahtunut nopeasti, sillä yhden ja kolmen vuoden aikaikkunalla yhdysvaltalaiset S&P 500 -indeksiä seuraavat rahastot ovat tuottaneet eurooppalaisrahastoja heikommin. Lyhyestä otannasta huolimatta vaikuttaa siltä, että muutos vaikuttaa negatiivisesti eurooppalaisiin rahastoihin. Kehityssuunta on lisännyt omaisuudenhoitajien vaatimuksia lyhentää selvitysaikoja myös Euroopassa. Reagoiko EU?

Financial Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan muutoksen myötä on selvää, että kaupankäynti eurooppalaisissa pörsseissä on kalliimpaa Yhdysvaltoihin verrattuna. Asiantuntijoiden mukaan haasteet eivät rajoitu kuitenkaan pelkästään tähän. Yhdysvaltalaisen konsulttiyhtiö Indefinin johtajan Jim McCaughan kommentoi FT:lle, että Euroopan ja Yhdysvaltojen osto- ja myyntisyklien välinen eroavaisuus voi johtaa siihen, että rahastot joutuvat lainaamaan rahaa rahoitusvajeen ja aikatauluerojen kattamiseksi, mikä aiheuttaa edelleen lisäkustannuksia.

EU:ssa on alettu nyt pohtia, pitäisikö alueella lyhentää selvitysaikaa Yhdysvaltojen tapaan. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) odotetaan antavan suosituksensa asiasta tulevien kuukausien aikana.

Selvitysaika on ajankohta, jolloin arvopaperikauppa toteutuu lopullisesti. Useimmat pörssit käyttävät kahden päivän selvitysaikaa (T+2), mutta esimerkiksi Yhdysvallat ja Kanada siirtyivät yhden päivän selvitysaikaan (T+1) kuluvan vuoden toukokuussa.

Yhdysvaltain päätöksen vaikutus eurooppalaisiin rahastoihin

Yhdysvaltain lyhentäessä osakkeisiin sijoittavien rahastojen selvitysaikaa yhdestä päivästä on ollut selkeä vaikutus eurooppalaisiin rahastoihin. Tämä päätös on nostanut eurooppalaisten rahastojen kaupankäyntikustannuksia ja vaikuttanut niiden tuottoihin suhteessa yhdysvaltalaisiin rahastoihin. Vaikka muutos on tapahtunut suhteellisen lyhyessä ajassa, sen vaikutukset ovat olleet merkittäviä markkinoilla.

Yhdysvaltain rahastojen tuotot ovat olleet korkeammat kuin eurooppalaisten rahastojen, mikä on herättänyt keskustelua siitä, miten Euroopan tulisi reagoida tähän kehitykseen. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen odotetaan antavan suosituksensa selvitysajan lyhentämisestä tulevien kuukausien aikana, ja tämä voi muuttaa eurooppalaisten rahastojen toimintaympäristöä merkittävästi.

Asiantuntijoiden näkemykset ja kommentit

Financial Timesin haastattelemat asiantuntijat ovat painottaneet selvitysajan lyhentämisen vaikutuksia eurooppalaisiin rahastoihin. He korostavat, että kaupankäynti eurooppalaisissa pörsseissä on tullut kalliimmaksi Yhdysvaltoihin verrattuna, mikä voi vaikuttaa rahastojen tuottoihin ja kaupankäyntikustannuksiin.

Yhdysvaltalaisen konsulttiyhtiö Indefinin johtajan Jim McCaughanin mukaan eroavuudet Euroopan ja Yhdysvaltojen osto- ja myyntisykleissä voivat aiheuttaa lisähaasteita rahastoille. Tämä voi johtaa siihen, että rahastot joutuvat lainaamaan rahaa kattamaan rahoitusvajeita ja aikataulueroja, mikä nostaa edelleen kustannuksia ja vaikuttaa rahastojen tuottoihin.

Mahdolliset muutokset Euroopassa ja markkinoiden reaktiot

EU:ssa on herännyt keskustelu siitä, pitäisikö alueella siirtyä yhden päivän selvitysaikaan Yhdysvaltojen tapaan. Tämä voisi auttaa eurooppalaisia rahastoja kilpailemaan paremmin kansainvälisillä markkinoilla ja alentaa kaupankäyntikustannuksia.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen odotetaan antavan suosituksensa selvitysajan lyhentämisestä, ja tämä voi muuttaa markkinoiden toimintaympäristöä merkittävästi. Rahastojen on oltava valmiita sopeutumaan mahdollisiin muutoksiin ja varautumaan uusiin haasteisiin, jotka voivat aiheutua selvitysajan lyhentämisestä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Yhdysvaltain päätös lyhentää osakkeisiin sijoittavien rahastojen selvitysaikaa on vaikuttanut merkittävästi eurooppalaisiin rahastoihin. Euroopan on nyt reagoitava tähän muutokseen ja harkittava selvitysajan lyhentämistä oman markkinansa kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Jatkossa rahastojen on oltava entistä valppaampia markkinoiden muutosten suhteen ja valmiita sopeutumaan dynaamiseen toimintaympäristöön.