news-15082024-140552

Valtaisa säästötoimenpide Husissa herättää voimakkaita reaktioita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin ilmoitus mittavista muutosneuvotteluista ja talouden sopeutustoimista on herättänyt laajaa huolta ja kritiikkiä. Torstaina julkistetun tiedotteen mukaan Husin talouden sopeutustarve vuonna 2025 on noin 140 miljoonaa euroa, ja tavoitteena on päästä yhteensä 508 miljoonan euron säästöihin kolmen vuoden aikana.

Yksi kriitikoista on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen Husin hallituksen jäsen Osmo Soininvaara (vihr), joka on ilmaissut järkytyksensä säästötoimenpiteitä kohtaan. Soininvaara kommentoi uutista tuoreeltaan ja pitää suunniteltuja supistuksia aivan järjettöminä.

Soininvaara, joka jätti hallituspaikkansa protestina aiemmin toteutettuja säästötoimenpiteitä vastaan, on erityisen huolissaan siitä, että nyt tavoitteena on vähentää peräti 990 henkilötyövuotta. Husin ilmoituksen mukaan vähennykset kohdistuvat ensisijaisesti muuhun kuin välittömään potilastyöhön, mutta Soininvaara epäilee, voiko tuhansia työpaikkoja ottaa pois vaikuttamatta sairaiden ihmisten hoitoon.

”Talouden käyttö olisi ollut holtitonta, jos meillä olisi ollut siellä tuhat ihmistä liikaa töissä”, Soininvaara painottaa. Hän pelkää, että säästötoimet johtavat entistä pidempiin hoitojonojen ja hoidon laadun heikkenemiseen, mikä voi lopulta vaarantaa ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin.

Säästötoimet kohdistuvat sekä erikois- että perusterveydenhuoltoon, mutta Soininvaara olisi toivonut resurssien siirtämistä perusterveydenhuoltoon sen sijaan, että pelkästään karsitaan. Hän huomauttaa, että pitkittyvät jonot ja hoidon saatavuuden heikkeneminen voivat johtaa tilanteeseen, jossa monet joutuvat tulevaisuudessa maksamaan hoidostaan itse.

Soininvaara varoittaa myös siitä, että säästötoimet voivat ajaa terveydenhuollon tilanteeseen, jossa joudutaan rikkomaan lakeja. Hän muistuttaa, että Husin hallituksen on noudatettava juridisia seikkoja, eikä terveydenhuoltoa saa hoitaa lainvastaisesti.

”Lupaus terveydenhuollosta on se, että ihmisten on saatava tarvitsemaansa hoitoa. Nyt tämä lupaus romuttuu täysin”, Soininvaara huokaa.

Talousarviovalmistelu herättää keskustelua

Husin talouden sopeutustarpeeseen liittyvät muutosneuvottelut ja säästötoimet ovat herättäneet laajaa keskustelua niin terveydenhuoltoalan ammattilaisten kuin poliitikkojen keskuudessa. Monet ovat huolissaan siitä, miten säästötoimet vaikuttavat potilaiden hoitoon ja terveydenhuollon toimivuuteen tulevaisuudessa.

Säästötoimia puolustavat toisaalta painottavat talouden tervehdyttämisen tarvetta ja sitä, että resurssit on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti. He katsovat, että säästötoimilla voidaan parantaa terveydenhuollon toimintaa ja palveluiden laatua pitkällä tähtäimellä.

Toisaalta vastustajat pelkäävät, että säästötoimet johtavat hoitojonojen kasvuun, hoidon laadun heikkenemiseen ja potilaiden hyvinvoinnin vaarantumiseen. He korostavat, että terveydenhuolto on perusoikeus, jota ei saa vaarantaa talouden säästöjen vuoksi.

Säästötoimien vaikutukset terveydenhuoltoon

Husin suunnittelemat säästötoimet vaikuttavat merkittävästi terveydenhuollon toimintaan ja potilaiden hoitoon. Erikois- ja perusterveydenhuoltoon kohdistuvat vähennykset voivat heikentää hoidon saatavuutta ja laadun, mikä saattaa vaikuttaa monien potilaiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Hoitajamitoituksen väheneminen ja henkilöstön vähentäminen voivat johtaa hoitojonojen kasvuun ja hoitotakuun pitkittymiseen. Potilaiden odotusajat voivat pidentyä entisestään, mikä voi vaarantaa hoidon tehokkuuden ja potilasturvallisuuden.

Säästötoimien vaikutukset voivat myös näkyä terveydenhuollon henkilöstön kuormituksena ja työolosuhteiden heikentymisenä. Henkilöstön jaksaminen ja työhyvinvointi voivat kärsiä, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti hoidon laatuun ja potilasturvallisuuteen.

Lisäksi säästötoimet voivat johtaa terveydenhuollon palveluiden keskittämiseen ja alueellisen tasa-arvon heikentymiseen. Etäpalveluiden ja digitaalisten ratkaisuiden käyttöönotto voi vähentää fyysisiä palveluita ja kasvattaa eriarvoisuutta eri väestöryhmien välillä.

Säästötoimien vaikutukset potilaiden terveyteen ja hyvinvointiin

Säästötoimien vaikutukset voivat olla merkittäviä potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hoitojonot voivat pidentyä entisestään, mikä voi johtaa hoitojen viivästymiseen ja sairauksien pahenemiseen. Potilaiden mahdollisuudet saada tarvitsemaansa hoitoa ja hoivaa voivat heikentyä, mikä voi vaikuttaa heidän terveyteensä ja elämänlaatuunsa.

Erityisesti pitkäaikaissairaat ja haavoittuvassa asemassa olevat potilaat voivat kärsiä säästötoimien seurauksista eniten. Heidän mahdollisuutensa saada tarvitsemaansa hoitoa ja tukea voivat heikentyä, mikä voi vaikuttaa heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa merkittävästi.

Säästötoimien vaikutukset voivat myös näkyä terveyserojen kasvuna ja terveydenhuollon epätasa-arvon lisääntymisenä. Vähävaraiset ja heikommassa asemassa olevat potilaat voivat joutua karsimaan terveydenhuollon palveluista eniten, mikä voi johtaa terveyserojen kasvuun ja hyvinvoinnin epätasa-arvon lisääntymiseen.

Säästötoimien vaikutukset terveydenhuollon järjestelmään

Husin suunnittelemat säästötoimet voivat vaikuttaa laajasti terveydenhuollon järjestelmään ja sen toimivuuteen tulevaisuudessa. Henkilöstön vähennys ja resurssien karsiminen voivat heikentää terveydenhuollon palveluiden laatua ja saatavuutta, mikä voi vaikuttaa koko terveydenhuollon toimivuuteen.

Säästötoimien seurauksena terveydenhuollon palveluiden kysyntä ja tarve voivat kasvaa entisestään, mikä voi johtaa järjestelmän ylikuormittumiseen ja toimintakyvyn heikentymiseen. Hoitojonot voivat pidentyä ja hoitotakuun pitkittyminen voi vaarantaa potilaiden hoidon tehokkuuden ja turvallisuuden.

Säästötoimien vaikutukset voivat näkyä myös terveydenhuollon palveluiden laadun heikkenemisenä ja potilasturvallisuuden vaarantumisena. Henkilöstön kuormituksen ja työolosuhteiden heikkenemisen seurauksena hoitovirheiden ja hoidon laiminlyöntien riski voi kasvaa, mikä voi vaarantaa potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin.

Säästötoimien vaikutukset terveydenhuollon rahoitukseen

Husin suunnittelemat säästötoimet voivat vaikuttaa merkittävästi terveydenhuollon rahoitukseen ja resurssien käyttöön tulevaisuudessa. Henkilöstön vähennys ja palveluiden karsiminen voivat vähentää terveydenhuollon kustannuksia lyhyellä tähtäimellä, mutta samalla ne voivat johtaa kustannusten kasvuun ja terveydenhuollon kustannusten nousuun pitkällä tähtäimellä.

Säästötoimien seurauksena terveydenhuollon kustannukset ja resurssit voivat jakautua epätasaisesti eri palveluiden ja alueiden välillä, mikä voi johtaa terveydenhuollon epätasa-arvon lisääntymiseen ja alueellisen eriarvoisuuden kasvuun. Vähävaraiset ja heikommassa asemassa olevat potilaat voivat joutua kärsimään eniten terveydenhuollon palveluiden karsimisesta ja resurssien vähentämisestä.

Säästötoimien vaikutukset voivat myös näkyä terveydenhuollon rahoituksen epävarmuutena ja talouden haavoittuvuutena tulevaisuudessa. Henkilöstön vähennys ja palveluiden supistaminen voivat heikentää terveydenhuollon toimintakykyä ja joustavuutta, mikä voi vaikeuttaa terveydenhuollon palveluiden tarjoamista ja kehittämistä tulevaisuudessa.

Säästötoimien vaikutukset terveydenhuollon kehittämiseen

Husin suunnittelemat säästötoimet voivat vaikuttaa merkittävästi terveydenhuollon kehittämiseen ja innovaatioiden käyttöönottoon tulevaisuudessa. Henkilöstön vähennys ja resurssien karsiminen voivat vaikeuttaa terveydenhuollon uudistamista ja palveluiden kehittämistä, mikä voi hidastaa terveydenhuollon kehitystä ja innovaatioiden hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Säästötoimien seurauksena terveydenhuollon palveluiden saatavuus ja laatu voivat heikentyä, mikä voi vaikeuttaa terveydenhuollon kehittämistä ja palveluiden uudistamista. Henkilöstön kuormituksen ja työolosuhteiden heikkenemisen seurauksena terveydenhuollon ammattilaisten jaksaminen ja työhyvinvointi voivat kärsiä, mikä voi vaikeuttaa uusien innovaatioiden ja käytäntöjen käyttöönottoa terveydenhuollossa.

Säästötoimien vaikutukset voivat näkyä myös terveydenhuollon kehityksen hidastumisena ja palveluiden laadun heikkenemisenä tulevaisuudessa. Henkilöstön vähennys ja resurssien karsiminen voivat vaikeuttaa terveydenhuollon kehittämistä ja uudistamista, mikä voi johtaa terveydenhuollon palveluiden laadun heikkenemiseen ja potilasturvallisuuden vaarantumiseen.

Johtopäätökset

Husin suunnittelemat säästötoimet herättävät voimakkaita reaktioita ja keskustelua terveydenhuollon tulevaisuudesta. Säästötoimien vaikutukset voivat olla merkittäviä potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ja ne voivat heikentää terveydenhuollon toimivuutta ja palveluiden saatavuutta tulevaisuudessa.

On tärkeää, että terveydenhuollon kehittämisessä ja uudistamisessa otetaan huomioon potilaiden tarpeet ja hyvinvointi. Säästötoimien seurauksia on arvioitava huolellisesti ja niiden vaikutuksia on seurattava systemaattisesti, jotta voidaan varmistaa terveydenhuollon laadukas ja turvallinen toiminta myös tulevaisuudessa.

Terveydenhuollon kehittäminen ja uudistaminen vaativat pitkäjänteistä ja monipuolista työtä, jossa huomioidaan potilaiden tarpeet ja hyvinvointi. On tärkeää, että terveydenhuollossa panostetaan resursseihin ja henkilöstön hyvinvointiin, jotta voidaan varmistaa terveydenhuollon laadukas ja turvallinen toiminta tulevaisuudessa.