Forsvarsbygg aloitti uuden tukikohdan rakentamisen ja vanhan kunnostamisen joulukuussa 2020. Viime syyskuussa työ oli valmis. Tänä kuussa juhlittiin, kun ilmavoimat alkoivat jälleen lentää tukikohdasta.
Ennen uusien pelastushelikoptereiden saapumista CHC Helikopter Service AS (CHC) oli vastuussa toiminnasta ja heitä kiitettiin nyt ansaitusti. Nyt ilmavoimien uusi SAAR Queen on valmiudessa. Juhlassa oli mukana ilmavoimien komentaja, paikallinen pormestari ja Forsvarsbygg.
– Tämä oli arvokas ja hieno juhla. Tämä on yhteiskunnallisesti tärkeä projekti, kaikilla on suhde pelastushelikopteripalveluun. He ovat valmiina kaikkien puolesta, ympäri vuorokauden ja vuoden ympäri, sanoo projektinjohtaja Svein Rune Skauge Forsvarsbyggiltä.
Skauge jatkaa:
– Pelastushelikopteripalvelu ja ilmavoimat tekevät valtavan työn kaikkien puolesta. Ympäri maata. He tarvitsevat toimiakseen tehokkaasti hyviä ja toimivia tukikohtia, ja meidän tehtävämme on saada ne kuntoon, hän sanoo.
Rakentaa ja ylläpitää rakennuksia
Forsvarsbygg suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää tukikohdat Pelastushelikopteripalvelulle Justis- og beredskapsdepartementetin toimeksiannosta. Projekti tunnetaan nimellä NAWSARH, lyhenne sanoista Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopter.
Tärkeä yhteiskuntatavoite
Projekti on osa Forsvarsbyggin yhteiskunnallista tehtävää. Forsvarsbygg on valmiusjärjestö, joka tukee puolustusta rauhan, kriisin ja sodan aikana.
Suuria investointeja ympäri maata
Uusia moderneja pelastushelikoptereita toimitetaan pelastuspalveluun. Tässä yhteydessä Forsvarsbygg valmistelee kiinteistöjä, rakennuksia ja infrastruktuuria helikoptereita varten ja niiden miehistöä varten yhteensä kuudella tukikohdalla Norjassa, tarkemmin Rygge, Sola, Florø, Ørland, Bodø ja Banak.
-Haluaisin korostaa NAWSARH-projektiryhmää, joka on työskennellyt tiiviisti yhdessä useiden vuosien ajan. Toimitus ja yhteinen halu saada tämä toteutettua yhdessä ovat olleet ainutlaatuisia. Pitkäjänteisyys ja halu matkustaa ympäri maata ovat olleet vaativia ja ne on ratkaistu upealla tavalla. Projektit on toimitettu aikataulussa, laadukkaasti ja noin 40 miljoonan kruunun kustannuksilla kaikissa projekteissa, kertoo projektipäällikkö Bjørn Tore Rognstad.
Operatiivinen toiminta rakennusvaiheen aikana varmistettu hyvän yhteistyön avulla
Florøssa Forsvarsbygg on rakentanut aivan uuden korjaamotilan ja kunnostanut entisen valmiusvartiorakennuksen. Tukikohdassa on tilaa kahdelle helikopterille.
– Me myös ylläpidämme rakennuksellisesti uutta tukikohtaa, joka sisältää myös toimistoja, hallintoa ja valmiusvartion, Skauge selittää.
Valmius ja lepo
– Tämä on paikka valmiudelle, operatiiviselle voimalle, henkilöstön levolle ja helikoptereiden ylläpidolle, Skauge päättää.
Uudet tukikohdat Ørlandissa, Solassa, Ryggessä ja Banakin lentotukikohdissa on jo rakennettu ja otettu käyttöön. Solassa on lisäksi rakennettu johtorakennus 330. laivueelle. Tämä on myös koulutus- ja sertifiointikeskus ilmavoimien henkilöstölle uusille helikoptereille. Yhteensä on tähän mennessä sijoitettu noin 1,4 miljardia kruunua rakennuksiin ja infrastruktuuriin uusia helikoptereita varten.
Julkaistu: keskiviikko 9. lokakuuta 2024
Viimeksi muokattu: keskiviikko 9. lokakuuta 2024