news-21092024-113242

Koneen Kiinan strategia: Philippe Delormen näkemykset

Tänään11:00 Koneen uudessa, torstaina julkistetussa strategiassa ei mainita Kiinaa, joka on edelleen yhtiön tärkein yksittäinen markkina. Toimitusjohtajana vuoden alussa aloittanut Philippe Delorme myöntää, että tämä osin heijastelee sitä, miten yhtiön näkemys Kiinasta on nyt muuttunut.

Kone kasvoi varsinkin 2010-luvun jälkipuolella erittäin vauhdikkaasti Kiinassa valtiovetoisen rakentamisbuumin aallonharjalla. Nyt Kiinan uudisrakentaminen on hyytynyt pahoin, mikä on saanut Koneen siirtämään katsettaan kasvussa muualle maailmaan sekä ennen kaikkea huolto- ja modernisointibisnekseen.

”Yhtiö on tämän päivän asemassaan Kiinan ansiosta, mutta tuleva kasvu painottuu lähivuosina muualle. Haluamme siirtää painopistettä sinne, missä näemme houkuttelevimmat mahdollisuudet”, Delorme sanoo.

Koneen johto esitteli uutta strategiaa mediatilaisuudessa perjantaina Delormen ja talousjohtaja Ilkka Haran johdolla.

Delorme toisaalta muistuttaa, että Kiina on edelleen Koneelle valtaisa markkina ja tulevaisuuden mahdollisuus. Koneen johto on aivan viime vuosina puhunut Kiinassakin yhä enemmän huollon ja modernisoinnin tulevista mahdollisuuksista, kun aiemmin tärkeä uuslaitemarkkina on selvästi heikentynyt.

”Jo puolet Kiinan-markkinasta on huoltoa ja modernisaatiota”, Koneen talousjohtaja Ilkka Hara sanoo.

Modernisointi ja huolto tuovat suurimmat voitot

Koneen näkemys on, että huolto ja modernisaatio tarjoavat yhdessä lähivuosina selvästi parhaat kasvu- ja tulosnäkymät.

Uusissa laitetilauksissa yhtiö näkee markkinan kasvavan vain ”pienen yksinumeroisen prosenttiluvun” verran vuosittain, kun huollossa ja modernisaatiossa tarjolla on ”iso yksinumeroinen prosenttiluku” kasvua. Tätä ajaa erityisesti se, että miljoonia hissejä tulee jatkuvasti ikään, jossa modernisointi alkaa tulla ajankohtaiseksi.

”Maailmassa on lähes 25 miljoonaa hissiä ja liukuporrasta, ja niistä noin kymmenen miljoonaa on yli 15 vuoden iässä. Pelkästään Kiinassa yli 15 vuoden ikäisiä hissejä on noin 1,5 miljoonaa, ja määrä on kaksinkertaistumassa muutamassa vuodessa”, Delorme toteaa.

Modernisointi on tapauskohtaista bisnestä, jossa asiakkaiden ja laitteiden tarpeet päivityksille vaihtelevat. Hara kertoo, että modernisaatiot ovat myös vaativimpia töitä Koneelle. Modernisointi pitää lisäksi osata myydä asiakkaalle hyöty edellä, missä Hara suosii hyödyn osoittamista datan avulla.

FAKTAT
Huolto- ja modernisointiyhtiö
Modernisointi on yksi Koneen uuden, vuosien 2025–2030 strategian painopiste.
Modernisointi on Koneelle liikevaihdossa mitattuna selvästi pienempi liiketoiminto kuin uuslaitemarkkina ja huolto.
Modernisoinnin osuus yhtiön liikevaihdosta nousi viime vuonna 17 prosenttiin edeltävän vuoden 15 prosentista.
Samalla huollon osuus kasvoi pari pykälää 38 prosenttiin, kun taas uuslaitemarkkinan osuus putosi viidellä prosenttiyksiköllä 45 prosenttiin.
Viime vuonna huolto ja modernisaatio toivat Koneen liikevaihdosta 55 prosenttia, mutta liikevoitosta 80 prosenttia.

Lisää tehoa huoltoon

Yhtenä yhtiön fokusalueista jatkaa digitalisaatio, jonka avulla voidaan Delormen mukaan saavuttaa huoltotoimintaan 30 prosentin lisäteho. Sen merkitys olisi suuri, sillä Koneen työntekijöistä 40 000 eli lähes kaksi kolmasosaa on huoltoteknikoita, jotka tekevät päivittäin yli 100 000 huoltokäyntiä.

Koneen asennetusta laitekannasta noin 30 prosenttia on kytketty verkkoon, ja Delormen mukaan tavoite on sadassa prosentissa. Asiakkaille yhtiö tarjoaa esimerkiksi sovellusta, jolla hissien käyttöä voidaan optimoida ja vikoja ennakoida ja paikantaa. Yhtiön mukaan neljä vikaa viidestä pystytään ennakoimaan.

Omien huoltoteknikkojensa käytössä yhtiö testaa parhaillaan tekoälyä, joka osaa ehdottaa ratkaisuja tai hakea tietoa laitteiden huoltomanuaaleista.

Viimeinen neljästä painopistealueesta on päästöjen vähentäminen eli kestävä kehitys. Delormen mukaan eri puolilla maailmaa on nyt nähtävissä vaihtelua siinä, miten asiakkaat suhtautuvat kestävään kehitykseen ja miten herkkä aihe on. Suurimmat Koneen asiakkaat kuitenkin ovat sitoutuneet tiukkoihin päästövähennyksiin, kuten myös Kone itse.

Kone uudisti strategian yhteydessä myös taloustavoitteitaan. Pitkän aikavälin tavoitteet markkinoita nopeammasta kasvusta ja 16 prosentin liikevoittomarginaalista säilyvät ennallaan, mutta uutta ovat keskipitkän aikavälin tavoitteet, joiden aikaraja on vuoden 2027 lopussa. Siihen mennessä yhtiö tavoittelee ”viiden prosentin kokoluokassa” olevaa kasvua ja 13–14 prosentin oikaistua liikevoittomarginaalia.

Haran mukaan uudet tavoitteet on tarkoitettu aikaan sidotuksi välitavoitteeksi matkalla pidemmän ajan lukemiin.

Kone esittelee uutta strategiaansa ja liiketoimintojaan sijoittajille pääomamarkkinapäivässä ensi viikolla 27. syyskuuta.