Huijarit ovat aiheuttaneet suomalaisille 27,5 miljoonan euron tappiot
Rahansiirtoja tekevät huijarit ovat aiheuttaneet suomalaisille suuria tappioita tänä vuonna. Viralliset elimet eivät pyydä yhtäkkiä henkilökohtaisia tietoja, sanovat alan vahtikoirat. Rahoitusalalla toimivan Finance Finlandin Nico Saxholmin mukaan huijarit voivat huijata suomalaisilta jopa 100 miljoonaa euroa tänä vuonna.
Rahoitushuijauksien määrä Suomessa on kasvanut vuoden alkupuoliskolla pankkien keräämien tietojen mukaan. Finance Finlandin lobbausryhmän mukaan suomalaisilta on huijattu vähintään 27,5 miljoonaa euroa vuoden alusta lähtien.
Pankit ovat estäneet – ja palauttaneet – noin 18,2 miljoonaa euroa petollisia maksuja ennen kuin ne päätyivät huijareiden käsiin. Tämä tuo suomalaisten pankkien havaitseman huijauksen kokonaisarvon noin 45,7 miljoonaan euroon.
”Olemme lähellä sataa miljoonaa euroa vuoden loppuun mennessä”, sanoi Niko Saxholm Finance Finlandilta.
Huijarit luovat painetta
Suurimmat tappiot ovat peräisin niin kutsutuista phishing-hyökkäyksistä, joissa huijarit houkuttelevat yksilöitä luovuttamaan henkilökohtaisia tietoja tai asentamaan viruksia tai haittaohjelmia laitteisiinsa. Nämä huijaukset aiheuttivat noin 11,7 miljoonan euron tappiot.
Niihin kuuluvat ”väärennetyt poliisi” -huijaukset, joissa huijari saa uhrin luovuttamaan maksutiedot esittäen viranomaisena tai pankin edustajana.
”Rikolliset yrittävät luoda tilanteeseen kiireen tunteen”, sanoi Saxholm. ”Jos kyseessä olisi oikea poliisi, veroviranomainen tai pankki, ei olisi tarvetta tehdä jotain sillä sekunnilla.”
”Jos autoveroa ei makseta sillä sekunnilla, rekisteriä ei heti peruuteta.”
Sijoitushuijaukset aiheuttivat myös suuria tappioita, kun huijarit veivät noin 10,9 miljoonaa euroa houkuttelemalla ihmisiä sijoittamaan pääomaansa.
Suurimmat yksittäiset huijaukset voivat olla arvoltaan miljoonia euroja.
”Sijoitushuijaus voi kestää vuosia ennen kuin uhri ymmärtää sijoittaneensa rahansa johonkin, joka ei todellisuudessa ole olemassa”, sanoi Saxholm.
Saxholm sanoi, että neuvo on aina ollut, että jos diili vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin. Hän suosittelee pysähtymään ja harkitsemaan tarkasti kaikki saadut tarjoukset ennen kuin tekee hätäisiä päätöksiä.
Romanssihuijaukset harvinaisempia
Toisaalta dokumentti- ja romanssihuijaukset ovat vähentyneet määrällisesti. Saxholm sanoi, että tietoisuuskampanjat ovat auttaneet taistelussa tällaisia huijauksia vastaan.
Toisaalta huijarit yrittävät nyt kiertää suojauksia esimerkiksi käyttämällä tuhansien eurojen lahjakortteja käteissiirtojen sijaan.
Huijauksia voidaan myös uudelleenluokitella, kun rikoksen tarkka muoto selviää.
”Deittisovelluksessa alkanut romanssihuijaus voi muuttua sijoitushuijaukseksi, joten tilastot näyttävät sijoitushuijauksen eikä romanssihuijauksen”, sanoi Saxholm.
Yle ID:llä varustetut käyttäjät voivat jättää kommentteja uutisemme. Voit luoda Yle ID:si tämän linkin kautta. Ohjeemme kommentoinnista ja moderoinnista selitetään täällä.